spot_img
spot_img

Како је Хамас јефтиним летелицама уништио скупи израелски одбрамбени бедем

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Израелски званичници покушавају да објасне који су кључни безбедоносни и оперативни пропусти омогућили Палестинцима да продру на територију Израела и изврше муњевити напад.

Пре напада Израел је сматрао да су после сукоба у мају 2021. године коначно успели да одварате Хамас од планирања нових напада.

Пресретнути позиви у комуникацији између палестинских милитаната су указивали су да та организација више не представља непосредну претњу.

Сада Израелци анализирају да ли су им ти снимљени разговори подметнути како би стекли утисак о беспомоћности Хамаса.

Израел се превише ослањао на софистицирани одбрамбени зид изграђен дуж границе Газе који има више типова сензора и митраљеза на даљинско управљање.

Израелски званичници су веровали да је то практично непробојна баријера и ту су држали релативно мале војне снаге у близини, дајући приоритет другим областима за распоређивање, наводи „Њујорк тајмс“. позивајући се на извештаје високим израелским безбедносним званичницима.

Обмањивање Израела о његовим намерама и проналажење кључних тачака рањивости у инфраструктури за надзор на граници Газе били су главни елементи плана који је омогућио Хамасу да нанесе најгоре напад на Израел у последњих пет деценија.

Хамас је у раној фази напада уништио најмање четири комуникационе куле користећи муницију бачену дроном, што је систем учинило „бескорисним“, наводи амерички лист.

Израелци нису могли да виде последично пробијање физичке баријере, што се показало лакшим него што су очекивали. Хамас је користио експлозив и булдожере да створи скоро 30 пролаза за око 1.500 бораца.

Оперативни пропуст Израела довео је до груписања његових виших команданата у тој области у једну базу, коју су милитантни заузели у муњевитој офанзиви. С обзиром да је руководство углавном убијено или узето за таоце, израелски одговор на хитну ситуацију био је неорганизован и спор.

Људи више у командном ланцу у почетку нису схватили размере упада усред хаоса. Израелским ратним авионима су били потребни сати да пруже ваздушну подршку снагама које реагују, упркос томе што су биле на само неколико минута лета од тог подручја.

 

 

(politika.rs)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img