spot_img
spot_img

Илон Маск неће више да финасира Украјину – нека плати Пентагон

spot_img
spot_img

Америчка компанија Спејс екс, у власништву Илона Маска, обавестила је Министарство одбране САД да више не може да плаћа услуге сателитске комуникације Старлинк, пружене Украјини, преноси Си-Ен-Ен позивајући се на документе до којих су дошли.

„Нисмо у позицији да донирамо додатне терминале Украјини, или финансирамо постојеће терминале”, наведено је у писму које је директор компаније упутио Пентагону. Из компаније се захтева да Министарство одбране САД плати испоруке нових терминала кијевској влади и да преузме финансирање коришћења система у Украјини. Трошкови Старлинка до краја године би износили 124 милиона долара.

Украјинске званичници су раније саопштили да су се терминали Старлинк кварили у зони руског војног деловања, пренео је Фајненшал тајмс.

Прекиди услуга су забележени у Донбаској, Херсонској, Запорошкој и Харковсој области.

Украјински стручњаци са којима је Фајненшал тајмс разговарао су изразили сумњу да су проблеми у комуникацији у овим регионима изазвани намерним одлукама компаније Спејс екс да ограничи приступ на територији под контролом Русије.

Оснивач и највећи акционар Спејс екса, Илон Маск, одбио је да коментарише те извештаје и додао да су те информације поверљиве, преноси Си-Ен-Ен.

Маск је 27. фебруара објавио да је допустио приступ свом Старлинк глобалном сателитском комуникациони систему у Украјини. У марту, медији у САД су објавили да украјинска војска користи сателите Старлинка за ударе на руске снаге.

Маск је 3. октобра рекао да је компанија Спејс екс, до тада, потрошла око 80 милиона долара за покретање и одржавање Старлинка у Украјини.

 

 

 

 

(politika.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img