spot_img
spot_img

Хиљаде белгијанаца на протесту због цијена струје, гаса и хране

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Хиљаде људи окупиле су се данас у Бриселу поводом “националног дана акције” и протеста због високих цијена електричне енергије, гаса и хране у Белгији.

Синдикати и полиција саопштили су да је учествовало око 10.000 људи, услијед чега је поремећен саобраћај и градски превоз.

Дошли су грађани из читаве земље и марширали под транспарентима попут “Живот је прескуп, желимо рјешења одмах” и “Све расте осим наших зарада”. На једном транспаренту је писало: “Замрзните цијене, не људе”.

Према анкети коју је провела једна белгијска медијска кућа, 64 одсто грађана брину да неће моћи да плаћају рачуне за струју и гас, који су више него удвостручени у претходних годину дана.

Осамдесет одсто учесника рекло је да већ сада покушавају да смање потрошњу енергије и воде.

“Када одемо у куповини, у корпи све кошта 20, 30 евра више и све више има везе у коју радњу идете. Долазимо до тачке на којој наши новчаници неће моћи да издрже”, изјавио је Паскал Краесо, демонстрант из Брисела.

Премијер Александер де Кро упозорио је прошлог мјесеца да ће “сљедећих пет до десет зима бити тешке” због високих цијена струје и гаса усљед рата у Украјини.

 

 

 

(srna)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img