spot_img
spot_img

Грађевинарство у Аустрији и Њемачкој у тешким проблемима

spot_img
spot_img

Рат у Украјини изазвао је велике проблеме по грађевинаре у Аустрији и Њемачкој, који су суочени са недостатком грађевинског материјала и његовим сталним поскупљењем због чега могу стати грађевински радови, а тај проблем не погађа све грађевинске фирме, независно од величине, па и српске предузетнике.

Удружења грађевинара у Аустрији усвојила су заједничку резолуцију у којој захтијевају ефективне мјере владе за рјешавање проблема у овој привредној грани.

Тако траже да јавни и приватни налогодавци грађевинских послова омогуће склапање нових уговора са промјенљивим цијенама.

Већ сада су многе грађевинске компаније, и поред пуних књига договорених послова, пријавиле запослене Сервису за запошљавање (АМС) због претећег останка без посла.

Живојин Трифуновић, власник грађевинске фирме “Баулеxx&Монтаге”, који гради у Аустрији и Њемачкој суочен је са проблемима недостатка грађевинског материјала, због чега је већ обуставио реализацију нових пројеката.

“Суочени смо са потешкоћама да нема грађевинског материјала. У Аустрији и Њемачкој недостаје челик, то јест може се и даље наћи, али на много тежи начин, обиласком великог броја произвођача. Сада је неопходно обићи три, четири, пет произвођача да се добије количина челика која је потребна за градњу планираног објекта. Исто тако постоји проблем са Ригипс профилима, стакленом вуном, стиропором, али и ексерима и шрафовима”, објаснио је он за Тањуг.

Према његовим ријечима руководство фирми сада више не може да се ослони на досадашње партнере у набавци грађевинског материјала, већ мора, у потрази за расположивом количином, много времена улагати у контактирању других фирми.

Трифуновић каже да се, када се нађе грађевински материјал, често на испоруку мора дуго чекати.

“За сада нисмо морали обуставити започете пројекте, али каснимо са градњом. Исто тако на самом почетку каснимо и са новим пројектима”, указао је он.

Трифуновић истиче да постоји велики проблем око цијена грађевинског материјала, због чега сада понуду коју даје за изградњу неког објекта важи само три дана.

“За пројекте који треба хитно да се покрену сада нема више уговора са фиксном цијеном, већ само са цијеном која се на крају поново разматра, и налогодавац мора доплатити разлику насталу на основу скока цијене грађевинског материјала”, додао је он.

Такође каже да грађевинске фирме више не прихватају никакве рокове, јер се не зна када ће добити испоручен потребан грађевински материјал.

Поред тога проблем представља и транспорт материјала, јер су се превозници уговор обавезали на фиксне цијене, а сада је драстично скочила цијена горива, па им се посао више не исплати.

 

 

 

(tanjug)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img