Formirana tajna flota od 600 tankera koji prevoze rusku naftu - nula49.com
spot_img
spot_img

Formirana tajna flota od 600 tankera koji prevoze rusku naftu

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ruska nafta i dalje pronalazi put do kupaca širom sveta. Kako su se pojačavale zapadne sankcije Rusiji zbog napada na Ukrajinu, sve više brodova se pridružilo postojećoj misterioznoj floti tankera, spremnih da olakšaju ruski izvoz nafte.

Međutim, čak ni oni koji danima pokušavaju da prate njihovo kretanje preko okeana ne mogu tačno da utvrde kome je ta nafta upućena.

Insajderi iz naftne industrije procenjuju da ta tajanstvena flota broji čak 600 plovila, što čini 10 odsto globalnog broja velikih tankera. I njihov broj i dalje raste, piše Si-En-En.

Ko poseduje i upravlja mnogim od ovih brodova ostaje zagonetka.

Kako je trgovina ruskom naftom postala složenija tokom prošle godine, mnogi zapadni špediteri su povukli svoje usluge. Pojavili su se novi igrači, a u nekim slučajevima umešane su lažne kompanije u Dubaiju ili Hong Kongu. Neki su kupovali čamce od Evropljana, dok su drugi tapkali stare brodove koji bi inače mogli završiti na otpadu.

„Ušli ste dublje u mračne umetnosti”, rekao je za Si-En-En jedan viši rukovodilac kompanije za trgovinu naftom, misleći na ovu tajanstvenu mrežu.

Flota ispod radara dobija na značaju kako Moskva pokušava da izbegne saradnju sa zapadnim špediterima, i kako kupci u Kini i Indiji zamenjuju one u Evropi, kojima je sada zabranjeno da kupuju pomorsku rusku naftu i rafinisane proizvode kao što je dizel.

Isporuka udaljenijim kupcima zahteva dodatne čamce i vlasnike brodova koji su spremni da se nose sa dodatnim rizicima, posebno nakon što je G7 nametnula gornju cene ruske nafte.

 

 

 

(politika.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img