spot_img

Evropski parlament ukinuo bezvizni režim Amerikancima

Published:

- Advertisement -

Evropski parlament izglasao je rezoluciju prema kojoj se građanima SAD ukida bezvizni režim u granicama zemalja EU, jer Amerika ne dozvoljava ulaz u SAD građanima pojedinih EU zemalja bez viza.

Odluka je došla je nakon propalih pregovora SAD o bezviznom režimu sa građanima pet EU zemalja: Hrvatske, Bugarske, Kipra, Poljske i Rumunije, kao dijela tzv. “programa reciprociteta”.

Ovakva odluka Evropskog parlamenta znači da će svi Amerikanci morati da apliciraju za dodatne dokumente ukoliko žele da putuju u EU, i to barem u narednih 12 mjeseci.

Evropska komisija je prije tri godine otkrila da SAD ne ispunjavaju svoje obaveze dogovorene programom reciprociteta, ali do sada nije preduzela nijednu zakonsku akciju.

Australija, Bruneji, Japan i Kanada su takođe zakazali u ispunjavanju svojih obaveza, ali će sve četiri države u najkraćem roku ispuniti svoje obaveze prema EU, piše “Independent”.

U skladu sa glasanjem Evropskog parlamenta, Evropska komisija je po zakonu obavezna da suspenduje bezvizni režim za Amerikance.

Poslanici Evropskog parlamenta su zatražili od Evropske komisije da usvoji restriktivne mjere protiv američkih državljana u roku od najviše dva mjeseca.

Prema regulativama EU, odluka o okončanju bezviznog režima treba da bude izvršena dvije godine od prvog obavještenja zemljama koje traže vize za članice evropskog bloka.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img