Evropska komisija predstavila izgled budućih “kovid pasoša”

Evropska komisija usvojila je danas prijedlog koji definiše kako bi trebao izgledati “digitalni zeleni certifikat” ili potvrda koja bi trebala olakšati putovanja u zemlje Evropske unije.

Digitalni zeleni certifikat, tako bi trebao sadržavati podatke o tome da li je neko vakcinisan protiv koronvirusa, ima li negativan PCR test, ili je prebolio zarazu koronavirusom i razvio antitijela.

Posjedovanje “digitalnog zelenog certifikata” ne bi trebalo biti preduslov za slobodu kretanja, naglašava se u prijedlogu Komisije, što znači da će ljudi moći putovati i bez te potvrde, premda će vjerojatno biti podložni pravilima o samoizolaciji po dolasku na mjesto na koje putuju.

“U pitanju nisu pasoši o vakcinaciji, već digitalni certifikati, koji su namijenjeni slobodnom kretanju u kontekstu pandemije koronavirusa, kazao je juče glasnogovornik EK Erik Mamer.

Potvrda se izdaje državljanima Evropske unije, ali i stranim državljanima koji žive u EU te članovima njihove porodice. Izdavanje ovih potvrda za građane će biti besplatno. Komisija naglašava da će u ovom slučaju, s obzirom na to da ove potvrde sadrže osjetljive lične podatke, zaštita tih podataka biti izrazito visoka.

“Digitalna potvrda” će sadržati podatke o vakcini koje je građanin primio, ko je proizvođač, broj doze i datum vakcinisanja. Potvrda o testiranju će sadržati vrstu testa, datum i vrijeme testiranja, mjesto testiranja te rezultat testiranja.
Potvrda o tome da je osoba preboljela zarazu koronavirusom sadržavat će datum kada je utvrđen pozitivan test, tijelo koje je izdalo potvrdu te datum izdavanja i rok trajanja. Posljednja stavka o roku trajanja mogla bi izazvati kontroverze budući da još nije utvrđeno koliko imunitet traje za osobe koje su preboljele kovid-19.

Digitalna potvrda sadrži QR kod, koji će moći biti pokazan u digitalnom obliku, tj. na ekranu mobilnog telefona, ili u papirnatom obliku, tj. isprintan. Taj QR kod sadrži i digitalni potpis koji služi kao zaštita od krivotvorenja. Svako zdravstveno tijelo koje će izdavati certifikat imat će svoj ključ za digitalni potpis.

Digitalni zeleni certifikat izdavaće se besplatno, a tekstualni dio biće napisan na jeziku države u kojoj je izdat, kao i na engleskom jeziku.

Još uvijek nije jasno precizirano kako će se ova odluka odraziti na građane koji ne dolaze iz zemalja članica EU.

 

 

 

(klix.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime