spot_img
spot_img

Evo zašto svi žele da rade u Njemačkoj

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Nemačka je i dalje najpopularnije odredište za dobro plaćen posao u Europskoj uniji, a ova zemlja svake godine prima veliki broj visokokvalifikovanih radnika.

Zbog dobre zarade i svih pogodnosti koje nudi, hiljade ljudi iz svih zemalja EU upravo ovde nalaze uhlebljenje. I dok je za nezaposlene iz zemalja članica posao moguće dobiti bez strogih procedura, za ove iz trećih zemalja ipak nije tako, jer pre dolaska oni moraju da dobiju boravišnu dozvolu koja sadrži i podatak da li je odobren pristup tržištu rada, prenosi portal „Šengen viza info”.

Kada je reč o zaradama od 1. oktobra prošle godine bruto minimalna zarada u ovoj zemlji iznosi 12 evra po satu. Zakon o minimalnoj zaradi je isti za sve bez obzira da li su državljani neke od članica EU. Prema podacima zvanične statistike, prosečna mesečna bruto zarada za zaposlene koji rade puno radno vreme iznosi oko 4.100 evra, a godišnja 49.200 evra. Naravno postoje velike razlike u platama, a to zavisi od zanimanja, pa tako najviše zarađuju lekari – godišnje u proseku oko 89.539 evra bruto zarade.

Kako prenosi ovaj portal, u top deset najplaćenijih zanimanja u ovoj zemlji spadaju finansijski savetnici (73.847 ), advokati (68.642), poslovni savetnici (64.173), bankari (62.744 ), inženjeri (62.565), IT stručnjaci (60.563), PR-ovi 60.174), kao i oni koji rade u proizvodnji (60.046) te distribuciji i prodaji (59.591).

Radno vreme, prema tamošnjim propisima ne sme da bude duže od osam sati dnevno, odnosno 48 sati nedeljno. Može da se plati i prekovremeni rad, ali o tome odlučuje poslodavac. Svi zaposleni imaju pravo na odmor od najmanje 11 sati između radnih dana, dok za smene duže od devet sati nakon prvih šest sati imaju odmor od najmanje 45 minuta.

Godišnji odmor traje od 25-30 dana. Ukoliko koriste bolovanje prvih šest nedelja dobijaju punu platu. Zanimljiv je i podatak da svaki radnik u Nemačkoj ima pravo na starosnu penziju. Poslodavci su, kako je navedeno, dužni da prebace doprinose u državni penzioni fond, a kada radnik ode u penziju dobija oko 1.600 evra mesečno.

Iznos zavisi i od toga koliko godina je neko radio i da li je prevremeno penzionisan, prenosi portal „Šengen viza info”.

 

 

 

 

(politika.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img