Etiopija posadila više od 350 miliona stabala za 12 sati

Etiopija je posadila više od 353 miliona stabala za 12 sati u ponedeljak, a zvaničnici ove države vjeruju da se radi o novom svjetskom rekordu.

Stabla su juče zasađena kao dio šire akcije pod nazivom “Zeleno naslijeđe”, koju predvodi premijer ove države Abi Ahmed. Milioni Etiopljana širom zemlje pozvani su da učestvuju u akciji, a već nakon prvih šest sati Ahmed je putem tvitera saopštio da je posađeno oko 150 miliona stabala.

“Na pola smo puta do cilja”, napisao je premijer, ohrabrujući Etiopljane.

Nakon što je 12 sati isteklo, on je na Tviteru saopštio da je Etiopija ne samo dostigla svoj cilj u okviru “Zelenog naslijeđa”, već ga i prevazišla.

Zasađeno je ukupno 353,633,660 stabala, saopštio je ministar za inovacije i tehnologiju Getahun Mekuria.

Jučerašnjim izazovom građani druge najnaseljenije afričke zemlje pozvani su da zasade 200 miliona stabala u jednom danu. 2017. godine Indija je postavila svjetski rekord, kada je oko 1,5 milion volontera posadilo 66 miliona stabala za 12 sati.

Cilj Etiopije za čitavu ovogodišnju kišnu sezonu još je veći – u okviru nacionalne kampanje “Zeleno naslijeđe” Etiopljani planiraju posaditi 4 milijarde stabala u periodu od maja do oktobra.

Manje od 4% površine Etiopije danas je pošumljeno, u poređenju sa 30% na kraju 19. vijeka.

Ova zemlja pati od brojnih problema uzrokovanih deforestacijom – klizišta, smjenjujuće suše i poplave i ekstremna klima samo su neki od njih.

(cnn.com/nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime