spot_img
spot_img

DW: Ускоро двојно држављанство Србије и Њемачке?

spot_img
spot_img
spot_img

Милиони људи у Њемачкој, међу њима многи српски држављани, тренутно морају да бирају између држављанства које већ имају или њемачког али, како преноси Дојче веле, сљедећа влада би могла да омогући двојно држављанство за све.

“Млади људи од 18 година не могу да разумију што по питању двојног држављанства још имамо правила која су реликт прошлог времена”, рекла је данас копредсједавајућа странке Зелених Аналена Бербок за Дојчландфунк.

Она је у том разговору потврдила да ће Социјалдемократе, Зелени и Либерали у предстојећим преговорима о коалиционој влади покушати да утабају пут за модернизацију Њемачке.

То је нови знак да би идућа власт могла да омогући двојно држављанство, о чему је и раније било ријечи.

У прелиминарном папиру, који су странке утаначиле у петак, а који сада треба да буде продубљен коалиционим преговорима, стоји да се залажу за “модерни концепт држављанства”.

Осим тога, додаје се да “они који су добро интегрисани у Њемачкој и сами се издржавају, треба да брже добијају правно сигурни боравишни статус.”

Сада је у Њемачкој двојно држављанство начелно забрањено, осим уколико се ради о држављанима неке друге чланице ЕУ или Швајцарцима.

За милионе миграната и њихове дјеце то значи да, кад испуне услове за добијање њемачког држављанства, морају да одлуче да ли ће постати држављани нове домовине или задржати старо држављанство.

Тренутно се у Њемачкој послије пет година боравка и рада може поднијети захтјев за сталну боравишну дозволу, док је захтјев за држављанство могућ послије осам година.

Тада се полаже и лагани тест познавања њемачког правног система, културе и историје, додаје DW.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img