Drugi krug izbora u Fransuskoj: Makron ili Le Pen?

Biračka mesta širom Francuske, gdje se danas održavaju predsjednički izbori, otvorena su u 8:00 sati, a biće zatvorena u 19:00, osim u velikim gradovima gdje će se glasati do 20:00 sati.

Ukupno 46,97 miliona Francuza, koliko je upisano u biračke spiskove, opredeljuje se između centriste Emanuela Makrona ili desničarke Marin Le Pen. Za izbore je otvoreno 66.646 birališta.

- Reklama -

Prvi nezvanični rezultati o pobjedniku izbora biće poznati oko 20:00 sati, prenio je Rojters.

Novi šef države imaće mjesec dana prije nego što preuzme funkciju od aktuelnog predsjednika, socijaliste Fransoa Olanda, i pokuša da obezbijedi parlametarnu većinu izborima za francusku skupštinu u junu, prenosi Rojters.

Prvi krug predsjedničkih izbora održan je 23. aprila i tada je Makron osvojio 23,75 odsto, a Le Penova 21,53 odsto glasova.

Prema anketama koje su sprovedene posljednjih dana Makron je u značajnom vođstvu u odnosu na Le Pen.

Ulazak Makrona i Le Pen u drugi krug predsjedničkih izbora “mijenja politički pejzaž Francuske” i “priprema teren za konačni obračun” u vezi sa daljim članstvom te zemlje u Evropskoj uniji, ocjenjuje AP.

Kako ukazuje ta agencija, period između dva izborna kruga obilježili su nasilni protesti i gađanje kandidata jajima, što je izazvalo široko rasprostranjenu apatiju glasača, a “ružnoća bez presedana” nastavila se čak i u petak, posljednjeg dana kampanje.

Marin Le Pen je optužila pristalice Makrona da su nasilni i da ne poštuju “sveta mjesta”, nakon što su je oni u petak dočekali ispred katedrale u Remsu i izvikivali parole protiv nje. Dan ranije, Le Penovu su gađali jajima u Bretanji, kada je obilazila tamošnju katedralu.

Makron, blizak poslovnim krugovima, ali nije omiljen u narodu, takođe je bio izložen zvižducima dok je tokom kampanje obilazio radničke oblasti zemlje, posljednji put u fabrici stakla u Tuluzu.

Početkom nedjelje održani su protesti protiv oba kandidata u Parizu, tokom kojih je povrijeđeno nekoliko policajaca, a jedan je zadobio ozbiljne opekotine po licu od molotovljevog koktela koji su demonstranti bacili.

“Gorki tonovi” mogli su da se čuju i tokom predsjedničke debate održane u srijedu uveče, tokom koje je Makron zadržao svoju smirenost, a Lepenova je od samog početka debate bila agresivnija.

Ta debata je imala najmanju gledanost u prethodnih nekoliko generacija – privukla je 16,5 miliona gledalaca.

Nakon debate Le Pen je izjavila da je bila ljuta tokom nje, ali da je njen bijes samo “kanalisao raspoloženje” države. Ona je Makrona kritikovala zbog elitizma i dodala da je Francuskoj dosta “neuspješnih političkih i ekonomskih situacija”.

Sa druge strane, Makron je kazao da ona “eksploatiše” bijes i nesigurnost i dodao da su Francuzi ogorčeni neefikasnošću vlade i odbacio “viziju gnevne zemlje” za koju se, kako je rekao, Le Pen zalaže.

Kampanju je obilježila besprimerna negativnost u jednoj od najnepredvidljivijih kampanja, koju su obilježili i skandali, a razloge za zabrinutost kandidati, posebno Makron, mogu imati zbog mogućnosti da da će glasači ljevice i centra u nedjelju jednostavno ostati kod kuće.

Francuski birači ne vole ni Le Penovu, ni Makrona.

Oni strahuju od rasističke prošlosti njene stanke Nacionalni fornt, dok su istovremeno zabrinuti da bi Makronova platforma uništila zaštitu radnih mjesta, odnosno da bi bio suviše nalik svom mentoru, nepopularnom odlazećem presjedniku Olandu, navodi AP.

Izbori se održavaju u sjenci vanrednog stanja, uvedenog poslije terorističkih napada 2015. godine.

 

 

 

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime