Da li će predaja „Azovaca“ izazvati domino efekat u ukrajinskoj vojsci

Kod Severodonjecka i Lisičanska u Luganskoj Narodnoj Republici opkoljena je grupa od 15.000-16.000 ukrajinskih vojnika i plaćenika, tvrdi pomoćnik ministra unutrašnjih poslova LNR Vitalij Kiseljov.

Ukrajinskim vojnicima koji su bili u podzemnim tunelima čeličane Azovstalj naređeno je da se predaju potvrdio je u utorak veče Generalštab ukrajinske vojske.

- Reklama -

– Garnizon Marijupolj je izvršio dodeljenu borbenu misiju. Najviša vojna komanda izdala je naređenje komandantima jedinica koje se nalaze u Azovstalju da spasu živote ljudstva, navodi se u saopštenju ukrajinske vojske, prenosi RT.

Smatra se da je oko 600 vojnika bilo u čeličani, ali nije jasno koliko ih je tačno ostalo, prenosi Bi-Bi-Si.

Prva faza predaje je završena, sada se u bolnici u Novoazovsku nalaze 53 ranjena vojnika, a u Jelenovki 211 vojnika.

Grupa od 15.000-16.000 ukrajinskih vojnika i plaćenika opkoljena je u rejonu kod Severodonjecka i Lisičanska u Luganskoj Narodnoj Republici, saopštio je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova LNR Vitalij Kiseljov.

Po njegovim rečima, ove trupe uništavaju civilnu infrastrukturu, mostove i pruge i bave se zastrašivanjem tamošnjeg lokalnog stanovništva.

Bivši poslanik Vrhovne rade Ukrajine Ilja Kiva, kome su vlasti iz Kijeva oduzele mandat, smatra da će predaja pripadnika nacionalističkog bataljona „Azov“ izazvati domino efekat u redovima ukrajinskih snaga koje su sada opkoljene u oblasti Severodonjecka i Lisičanska.

„Predaja Marijupoljskog garnizona Oružanih snaga Ukrajine je početak domino efekta. Primer je kako sačuvati život ukrajinske grupacije vojske koja se nalazi u taktičkom obruču kod Severodonjecka i Lisičanska“, napisao je Kiva na svom Telegram kanalu, preneo je Sputnjik.

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da se u protekla 24 sata predalo 265 ukrajinskih ekstremista koji su bili u metalurškom kombinatu „Azovstalj“ u Marijupolju.

Juče je postignut dogovor o izvlačenju ranjenih iz fabrike i njihovo prebacivanje u bolnicu, a u oblasti kombinata uveden je prekid vatre i otvoren humanitarni koridor.

 

 

 

(politika.rs)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime