wso slot
akun wso slot
nuklir slot
akun pro taiwan
slot server taiwan
slot taiwan
akun pro vietnam
slot server vietnam
slot vietnam
pistol4d
pistol4d
pistol4d
pistol4d
pistol4d
akun wso slot
nuklir slot
maxwin slot demo
pistol4d
situs judi bola
Cijeli svijet čeka šta će odlučiti FED - nula49.com
spot_img

Cijeli svijet čeka šta će odlučiti FED

Published:

spot_img

Zvaničnici američkih Federalnih rezervi (FED) danas će održati sastanak na kojem će se odlučiti o tome hoće li, i za koji postotak podići kamatne stope, a njihova odluka kakva god da bude uticaće na ekonomiju cijelog svijeta.

Osim korekcije kamatnih stopa, FED će nakon sastanka otkriti i svoje projekcije koje su svojevrstan orjentir za vlade mnogih zemalja. Te njihove projekcije uključuju prognoze o kamatnim stopama, inflaciji, nezaposlenosti i ostalim ekonomskih parametrima koji se razmatraju prilikom donošenja odluka.

Uglavnom, predviđanja svjetskih ekonmista i stručnjaka je da će FED dići kamatnu stopu za 0,25 posto, što bi dovelo do toga da je referentni raspon kamatnih stopa FED-a na 4,75 posto do 5 posto, što je najviše od 2006. godine.

“FED će povećati kamate za 0,25 postotnih bodova, a reakcija tržišta zavisiće ponajviše o tome što će Pavel (Jreome Powel, predsjednik FED-a) poručiti privredi, inflaciji i situaciji u bankarskom sektoru”, rekao je Oliver Purš, predsjednik u firmi “Wealthspire Advisor”.

Inače, uoči sastanka zvaničnika FED-a akcije dinoica u bankarskom sektoru poprilično su porasle jer su popustila strahovanja od bankarske krize. Primjera radi, cijena dinoca First Republica banke koja je bila najviše u fokusu nakon propasti banke Silikonska dolina i Signačur banke, skolčile su za 29 posto. Slična situacija je i u Evropi gdje se bilježi rast akcija bankarskog sektora.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img