spot_img
spot_img

Бајден потписао 17 уредби: САД се враћа у СЗО, укинута забрана путовања из муслиманских земаља

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Првог дана мандата амерички предсједник Џо Бајден потписао је 17 уредби којима су укинуте неке од одлука његовог претходника Доналда Трампа.

Бајден је по уласку у Овалну канцеларију у Бијелој кући, гдје је стигао након завршетка церемоније инаугурације, потписао прве уредбе којима је направио преокрет у појединим областима о којима се често расправљало током Трамповог мандата.

Бајден је прво потписао одлуку којом се захтијева ношење маски у јавним зградама и кампусима због Ковида-19.

Бајден, који је борбу против климатских промјена ставио као један од својих приоритета у предизборној кампањи, потписао је предсједничку уредбу о поновном учешћу САД у Паришком климатском споразуму, из којег се повукао Трамп, који је негирао глобално загријавање.

Такође је потписао уредбу о повратку његове земље у Свјетску здравствену организацију (СЗО), из које је Трумп изашао након избијања пандемије вируса корона.

Бајден је, такође, укинуо забрану путовања из неких муслиманских земаља, што је Трамп увео уредбом коју је потписао свега седам дана након преузимања мандата.

Потписао је и уредбу о укидању средстава са зид изграђен на мексичкој граници и уредбу о отказивању пројекта нафтовода Keystone XL. Ријеч је о нафтоводу којим је планирано да сирова нафта из Канаде буде достављана до рафинерија у Тексасу.

Након потписивања уредби, Биден је рекао новинарима у да му је Доналд Трамп оставио “врло великодушно” писмо, али не жели подијелити садржај писма.

 

 

(srna)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img