spot_img
spot_img

Аустрија се отвара: Шта морате знати ако путујете у ту земљу

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Правила за прелазак граница усљед пандемије се мијењају непредвидивом динамиком. Из тог разлога, у сусрет љету, портпарол штајерске полиције Маркус Ламб је апеловао на све оне који путују да се добро информишу о здравственим прописима.

Обзиром да регулативе варирају од земље до земље упозорио је путнике из Босне и Херцеговине и Хрватске да на дневној бази освјежавају информисаност за прелазак граница.

Иначе контролу здравствених регулатива на аустријској граници обавља аустријска војска према упутствима Владе.

“За полицију која ради на јужној граници Аустрије ситуација с пандемијом није донијела ништа ново у смисли организације. Имамо појачане контроле од 2015. године када је била избјегличка криза. Та логистика се због потребе продужавала сваких 6 мјесеци и на снази је све до данас” рекао је Маркус Ламб за 24 сата.

Иако је још рано причати о томе како ће изгледати границе када се аустријски и њемачки туристи упуте у Хрватску на одмор, портпарол штајерске полиције, истиче неколико једноставних припрема које могу спријечити гужве.

“Зелени пасоши неће промијенити пуно тога по питању динамике промета на нашим границама. За улазак у Аустрију ми већ сада користимо QР кодове. Можете се регистровати 72 сата прије путовања на службеним страницама владе путем ЛИНКА и добити код. Приликом преласка границе војска ће скенирати QР и имати ваше податке у секунди. То ће све поштедјети застоја у саобраћају да би се образац ручно испунио”, истакао је Ламб.

Додао је како помно посматрају фреквенцију промета из сусједних земаља с циљем предвиђања тока промета у Аустрију из смјера Словеније и обрнуто. Ламб је истакао да гранични промет тренутно тече без потешкоћа, за разлику од прије пандемије сада је драстично проријеђен.

Међутим, често зна доћи до неугодности јер особе желе прећи границу без додатних докумената који су прописани с циљем превенције ширења пандемије. Било да је ријеч о недостатку резултата теста или потврди о пословном путовању многи буду послати у карантин на коју нису рачунали.

“Тренутно имамо јако пуно особа које путују из Босне и Хрватске без додатне документације и упорно желе прећи границу. Желимо их обавијестити да су обвезни приказати негативан тест на корону, потврду о вакцинацији или доказ да су пребољели корона вирус”, апеловао је портпарол полиције у Штајерској.

Што је потребно за прелазак границе?

Од 19. маја 2021. особе које су вакцинисане или су пребољеле ЦОВИД-19, могу ући у Аустрију без обавезног карантина. Потврде о вакцинацији или пребољеној болести требају бити приказане на њемачком или енглеском језику.

Како би вакцина било службено прихваћена, од прве дозе или једнократне вакцинације мора проћи најмање 22 дана, до највише 3 мјесеца. Међутим, од периода када је примљена друга доза може проћи максимално 9 мјесеци. Након тог периода мора се поновно вакцинисати.

Но, по питању вакцина постоје неки изузеци.

Уколико се прва доза примила 21. дан након пребољења, могуће је одмах путовати након прве дозе. Налаз на антитијела који није старији од три мјесеца или доказ да је инфекција пребољена у посљедњих шест мјесеци потребно је приказати као доказ код опорављених.

Дјеци од 10 д 18 година, која нису вакцинисана или пребољела ковид-19, али путују с одраслим особама које су вакцинисане или пребољеле ковид-19, могућ је улазак у Аустрију без карантина. Но, морају приказати негативан тест. Уколико путују без теста, морају га направити у року од 24 сата.

Дјеца до 10 година не требају потврду о тесту и могу путовати слободно.

За све остале путнике обвезан је карантин, који се може прекинути негативним тестом пети дан након уласка у Аустрију, за улазак је потребан и ПЦР (не старији од 72 сата) или антигенски брзи тест (не старији од 48 сати). Уколико се приликом уласка не може приказати тест, мора се тестирати у Аустрији у року од 24 сата. Негативан тест ни у овом случају не ослобађа од обвезе карантина у трајању од 10 дана, а који се може прекинути новим негативним тестом пети дан од дана уласка.

Потребно је напоменути како дан уласка вриједи као нулти дан.

И даље је улазак у Аустрију могућ само уз претходну онлине регистрацију на повезницама у наставку, или, уколико регистрација електронским путем није могућа, путем обрасца који је потребно приказати на граници: DE: https://bit.ly/2LEeZBv, EN: https://bit.ly/2Nbpxc1.

Приступ садржајима уз одређене услове

Баш као и на граници документе ћете морати приказати приликом уласка у угоститељске, културне, хотелијерске и спортске објекте. Вакцинисани и сви они који су пребољели корона вирус могу приступити уз приказивање потврде. Сви остали морају приказати негативан тест на корона вирус. У случају да је ријеч о ПЦР тесту он не смије бити старији од 72 сата, а антигенски, тзв. брзи тест, вриједи 48 сати. Изузетак од ове регулативе су продавнице.

ФФП2 маске те држање размака од два метра и даље су на снази, од супермаркета до јавног превоза.

Аустријска Влада је јуче најавила даљње попуштање епидемиолошких мјера. Тако ће се 28. маја донијети одлука о укидању ношења заштитних маски. Уколико се стручњаци одлуче на тај потез, примијениће се од 1. јуна.

Након седам мјесеци лоцкдоwна становници аустријског главног града у сриједу су се развеселили кораку који их води ка повратку у нормално функционисање. Због ограниченог капацитета пожељно је унапријед резервисати сто за вечеру или излазак с пријатељима. Такође треба имати на уму да сви барови и ресторани раде до 22 сата.

Вакцина доступна за све старосне групе

Такође, вакцина је од сада доступно свима,без обзира о старосној групи. Термини су доступни путем доктора опште медицине и искључиво они могу донијети одлуку о термину. Међутим, реалност је мало другачија од оне коју презентује аустријски савезни канцелар Себастиан Курц.

Уколико покушате резервисати свој термин за вакцинацију путем службене платформе www.impfservice.wien моћи ћете то и учинити само уколико припадате радним групама у угоститељству, туризму, културним установама или сте запослени у малим продавницама. То да је вакцина доступна свим старосним групама у стварности је само пропаганда.

Рецимо новинари који су својим занимањем изложени скуповима попут анти-корона демонстрација до сада нису били предвиђени у нити једној групи занимања за примање вакцине. У Бечу је с данашњим даном пред регистровано 890.500 људи. Према ријечима министра здравства Волфганга Микштајна у Аустрији се дневно вакцинише 60 до 70.000 особа.

До сада се вакцинисало више од 3 милиона становника. Канцелар Курц је обећао повратак у нормалан живот до љета. Сви се питају колико је то реално?

 

 

 

 

(24sata.hr)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img