spot_img
spot_img

Клуб европских земаља са нуклеарним оружјем је већи него што смо мислили

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Која земља је највећа нуклеарна сила у Европи? Ако географски изузмемо Русију до Урала, одговор може да буде Француска или Велика Британија. Погрешно. Највећа европска нуклеарна сила су Сједињене Aмеричке Државе. Да, добро сте прочитали. Америка је са нуклеарним арсеналом који је посејан по готово целом „старом континенту”, највећа европска нуклеарна сила.

И, ту није крај изненађењима. У ред европских земаља које на располагању имају нуклеарно оружје спадају и Турска, Италија, Белгија, Холандија и Немачка. Уз америчку дозволу те земље могу да употребе нуклеарно оружје, као део заједничког одговора НАТО савеза. У том клубу је до 2001. године била и Грчка која се повукла.

Кроз НАТО програм „нуклеарног дељења”, Америка је у Европи распоредила неколико стотина нуклеарних бомби типа Б-61. То је „класична”, термонуклеарна бомба, снаге од 0,3 до 340 килотона коју до циља носи авион Ф-16. Како Немачка не користи тај тип авиона, а из употребе повлачи бомбардере „торнадо”, она је морала да купи Ф-35 који може да носи бомбу Б-61.

Према званичним подацима, то оружје се у Италији налази у ваздухопловним базама Авијано и Геди, 15 километара од Бреше, на северу Италије. Према ратним плановима НАТО-а из осамдесетих година, те бомбе су требале да буду бачене на циљеве у Чехословачкој и Мађарској.

Бомбе се у Немачкој налазе у ваздухопловној бази Бухел, недалеко од границе са Луксембургом. Тамо се налази 11 армирано-бетонских склоништа за авионе, са пратећим „сефовима” од којих сваки може да прими 44 бомбе Б-61. Али, тамо се сада, наводно, налази само 20 тих бомби.

Податке у холандском нуклеарном арсеналу је 2013. године открио премијер Руд Луберс који је рекао да се у бази Волкел налазе 22 термонуклеарне бомбе.

Највећи арсенал бомби типа Б-61 налази се у Турској, у бази Инџирлик. У зависности од извора, ради се о бројевима од 50 до 100 примерака. Предвиђено је да турско ваздухопловство на располагању има 40 комада. Међутим, након што су односи Америке и Турске погоршани 2017. године, НАТО је разматрао опцију да бомбе Б-61 повуче из Инџирлика. Та тема је поново постала актуелна 2019. године због неслагања око Сирије. Шта је било после, није познато.

Грчка је у наоружању имала противавионске ракете „најк-херкулес” које су имале нуклеарне главе. Америка је својевремено и Великој Британији испоручила артиљеријска зрна за нуклеарним зрнима. Али, када се свему томе дода и амерички нуклеарни арсенал на подморницама и бродовима Шесте флоте, Сједињене Америчке Државе су највећа европска нуклеарна сила.

 

 

 

(politika.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img