spot_img
spot_img

Žestoke borbe sa poplavama i u Hrvatskoj: Veliki vodeni talas tek stiže

Published:

spot_img

Zbog obilnih kiša posljednjih dana u nekim dijelovima Hrvatske traju žestoke borbe s poplavama. Najgore je što se tek očekuje dolazak velikog vodenog talasa iz Slovenije.

Nakon što je u samo 24 časa palo 250 litara po kvadratnom metru, vodostaj rijeke Zrmanje u Obrovcu je u ponedjeljak ujutro dosegao istorijska 302 centimetra, što je čak 39 centimetara iznad do sada najvišeg vodostaja Zrmanje izmjerenog u tom gradu.

Situacija je teška i u Gračacu. Juče je najkritičnije bilo u Hrvatskoj Kostajnici, gdje je proglašeno vanredno stanje. Una raste iz časa u čas.

Borba protiv poplava vodi se i na karlovačkom području. Prema procjenama Hrvatskih voda, maksimalni vodostaji rijeke Kupe u Karlovcu očekuju se tokom noći sa srijede na četvrtak. Rijeka Korana se već izlila iz svog korita.

Prvi put u istoriji zatvoren dio Nacionalnog parka Krka

Zbog visokog vodostaja rijeke Krke prvi put u istoriji pojedini dijelovi Nacionalnog parka Krka zatvoreni su za posjetioce. Vodostaj na Skradinskom buku 16. maja 2023. iznosio je 254 cm, najveća zabilježena vrijednost otkako postoji mjerenje.

Najviši vodostaj prije toga zabilježen je 7. decembra 2005. i iznosio je 223 cm. Najniži vodostaj zabilježen je 3. oktobra 1990. – iznosio je samo pet cm.

Azil za životinje Udruga Šapa u Srcu u Ogulinu je poplavljen. U njemu inače boravi 90 pasa.

Oko 150 pripadnika Hrvatske vojske pomaže u odbrani od poplave na karlovačkom području koje je obišao i ministar obrane Mario Banožić.

“Na području Karlovca je u pripravnosti 150 vojnika. Njih 50 je sinoć aktivirano za punjenje vreća i gradnju nasipa na lijevoj obali Kupe. Od jutros je aktivno njih još 70. Znači 120 vojnika je na terenu, a 30 u pripravnosti. Napravili su 1200 metara zečjeg nasipa. Sukladno zaključcima sa današnje sjednice Stožera na teren izlazi još 50 pripadnika HV-a, kako bi ojačali obranu na još nekoliko lokacija”, izjavio je ministar.

Vojnici će, dodao je, biti na terenu dok god je to potrebno.

Direktor Civilne zaštite Damir Trut rekao je da sistem zaštite od poplava nije zakazao, da se sve snage sistema bore kako bi pružile zaštitu od rekordno visokih nivoa padalina i bujičnih voda.

 

 

 

(index.hr)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img