spot_img
spot_img

Више од 30 припадника Росу упало рано јутрос у Штрпце

spot_img
spot_img

Више од 30 припадника Росу упало је рано јутрос у Штрпце под пуном опремом, с циљем новог застрашивања и малтретирања Срба у овој општини, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију (КиМ).

„Специјалци Росу су распоређени на више локација, блокирали су читаву општину, упали су у основну школу ‘Шарски одред’ на Брезовици, у објекат поште у селу Драјковце, упали су и претресали зграду Привременог органа одакле износе сву документацију и компјутере, упали су у зграду ТВ Херц, једине телевизије на српском језику у Штрпцу, пењу се по бандерама одакле скидају надзорне камере које не раде више година”, навела је Канцеларија за КиМ. Истиче се да је Росу поново изабрала да у Штрпце упадне баш на велики празник, с обзиром да је данас сеоска слава свети Јован и велики вашар у Штрпцу, када се окупља велики број мештана, и подсећа да је исто учињено и приликом претходних упада у ову српску средину.

„Иако јединице из Приштине добро знају да камере које су легално постављене пре скоро 10 година, нису у функцији већ дуже време и то су проверавали и претходних дана у више наврата, то им је послужило као изговор да поново упадну у Штрпце, малтретирају народ који не може нормално да функционише. С каквим оправдањем специјалци Росу упадају у српску основну школу у Штрпцу?”, упитала је Канцеларија за КиМ, преноси Танјуг.

Закључује се да нема сумње да је по среди нови атак и притисак на Србе да напусте свој кућни праг, јер не постоји ниједан оправдани разлог за нову акцију Росу у овој српској средини.

Акција Росу – по налогу тужилаштва и суда у Урошевцу

На више локација у Штрпцу акција Росу од јутрос одвија се по налогу тужилаштва и суда у Урошевцу, потврдио је за портал Калџо тужилац тужилаштва у Урошевцу Расим Маљоку.

Маљоку је за Калџо појаснио да је у току „рација” на четири локације са којих се уклањају сигурносне камере. Навео је да акција није директно повезана са истрагом бесправне градње на Брезовици, али да се односи на неке од ухапшених у том случају. Маљоку тврди да је један од ухапшених, бивши градоначелник општине Братислав Николић, „координатор нелегалних структура”, а да су те структуре „управљале сигурносним камерама које су пратиле кретање грађана и институције Косова и те информације прослеђене безбедносним структурама у Србији”, преноси Танјуг.

Како преноси Калџо, одузето је више десетина досијеа који су се налазили у канцеларијама некадашњих „паралелних органа Србије” у овој општини.

 

 

 

(politika.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img