spot_img
spot_img

У Приштини одржана академија у част нацисте Џафера Деве

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Три месеца након што је јавност узбуркала вест да програм Уједињених нација за развој на Косову финансира обнову куће, која носи име Џафера Деве, сарадника нациста у Другом светском рату, у Приштини је одржана меморијална академија поводом 44. године од смрти овог албанског нацисте.

Док већина приштинских медија није известила о овом догађају, ТВ „Сири” из Ђаковице је на свом јутјуб каналу поставила видео материјал са скупа, на којем су говорници, углавном албански историчари, истакли, из њихове визуре, „велики допринос Џафера Деве националној ствари”.

Скуп је одржан у амфитеатру Института за историју у Приштини, пре два дана, а политички аналитичар и универзитетски професор из Митровице Неџмедин Спахију рекао је да је „управо Девина визија довела Американце на Косово” и да је он „омогућио вековни сан Албанаца о националном јединству”.

Иначе, пре три месеца у медијима је осванула информација да УНДП на Косову финансира обнову куће у јужном делу Митровице, а која носи име Џафера Деве.

Уследиле су затим бројне критике и осуде, Београда и међународне јавности, због Девине нацистичке прошлости, па су радови и пројекат обустављени.

Критичан је тада био и амбасадор Немачке на Косову Јорн Роде, који је повезао Деву са злочинима нациста током Другог светског рата и написао да је Дева био „сарадник нациста”.

„Немојте искривљавати истину о Холокаусту или ратним злочинима које су починили нацисти и локални сарадници”, написао је Роде тада на твитеру, преноси Танјуг.

Дева је био један од фашистичких колаборациониста на КиМ, албански политичар који је 1944. ушао у Владу Албаније формиране уз подршку нацистичке Немачке и један од оснивача тзв. Друге призренске лиге и 21. Ш дивизије Скендербег, познате по учешћу у Холокаусту над Јеврејима на територији КиМ.

До 1941, Дева је постао први албански политички вођа са КиМ који је показао спремност да сарађује са Немачком у случају инвазије на Југославију.

 

 

 

(politika.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img