spot_img
spot_img

У Никшићу почело пописивање кућних љубимаца

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У Никшићу је почело пописивање кућних љубимаца – паса које ће трајати два и по мјесеца и обухватиће сваку од 32 мјесне заједнице.

Detalj iz Nikšića, Foto: BORIS PEJOVIC

То је први такав попис у Црној Гори, а пописивање ће вршити обучени анкетари.

Попис је дио програма јавног рада “Спровођење пописа кућних љубимаца (паса) као дио контроле популације паса на територији општине Никшић”, који у партнерству спроводе Удружење “Корина”, Општина Никшић и Завод за запошљавање Црне Горе, уз подршку међународне организације Нетwорк фор Анималс и локалних ветеринарских амбуланти.

”Циљ пописа је да обезбиједи свеобухватне, квалитетне и упоредиве податке који су изузетно значајни за креирање политике контроле популације паса и израду локалног плана који је Општина Никшић дужна да усвоји до краја другог квартала 2023. године. Крајњи циљ програма је да Општина развије одржив локални Програм контроле популације паса који је заснован на више врста истраживања”, саопштили су из Удружења “Корина”.

Како су појаснили, програм треба да представља кораке које локална самоуправа треба да предузме да би трајно ријешила проблеме који се везују за напуштене псе, на хуман и ефикасан начин и са најмање могућих трошкова.

Из “Корине” су подсјетили власнике паса да су дужни да обезбиједе идентификацију, регистрацију и вакцинацију пса против бјеснила, као и да посједују потврду (пасош) о упису у регистар и вакцинацији пса против бјеснила, коју издаје ветеринарска организација.

”Идентификацију и регистрацију паса врше ветеринарске амбуланте, специјалистичке ветеринарске амбуланте и ветеринарска служба које податке о идентификацији и регистрацији достављају Управи за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове, ради уписа у Централни регистар паса, који је формиран крајем 2019. године”, стоји у саопштењу.

Идентификација паса врши се микрочиповима, а приликом идентификације пси добијају јединствени идентификациони број који се уноси у Централну базу података.

 

 

 

(vijesti.me)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img