Srpski studenti njemačkom ambasadoru: Da li Vas ‘Kosovošvić’ pogađa zbog Aušvica

Studenti Univerziteta u Prištini sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici poručili su danas ambasadoru Njemačke u Prištini Kristijanu Heltu da nisu imali namjeru da svojim performansom “Kosovošvic” uvrijede Njemačku, već da ukažu na to da se Srbi na Kosovu i Metohiji danas nalaze u sličnoj situaciji kao pred Drugi svjetski rat.

Studenti su u otvorenom pismu Heltu, koji je osudio performans “Kosovošvic” i nazvao ga neprimjerenim i odvratnim, naveli da ih je začudilo njegovo reagovanje i pitali ga da li ga je pogodilo što su studenti nosili bijele trake na kojima je pisalo “Srbi” ili zbog podsjećanja svijeta na moguću humanitarnu katastrofu i ponavljanje slika iz prošlosti.

“Smatramo da se nalazimo u sličnim prilikama kao pred Drugi svetski rat. Srbi su na KiM proganjani, ubijani, zatvarani, maltretirani, oduzimano im je pravo na slobodu kretanja, slobodu veroispovesti, smešteni su u geta i enklave”, naveli su studenti i nadovezali se pitanjem “zašto ‘slobodarska i demokratska Evropa’ ćuti na maltretiranje srpskog naroda od strane Albanaca”, navode studenti.

- Reklama -

Studenti su se i zapitali kako Helt, kao istoričar, može da napiše da mu je odvratan performans koji zahtijeva od Evrope, pa i njega lično, da ne dozvoli da se više nikada i nigdje ne ponovi epizoda koncentracionih logora.

“Zar vi, kao istoričar, niste proučili prošlost Srba, Srbije, Kosova i Metohije? Ako jeste, onda znate koliko su Srbi stradali u prošlosti od raznih okupacija, logora i zločina u oba svetska rata”, navodi se u pismu studenata.

Ambasadora pitaju i da li ga je pogodio naziv “Kosovošvic”, zbog paralele sa zloglasnim logorom Aušvicom, uz primjedbu da je možda bio adekvatniji naziv “Kosovovac” i paralela sa Jasenovcem, kog su, kako su primijetili, čak nazivali “balkanski Aušvic”.

Studente je zanimalo i da li je Helta zgrozila scena iz performansa u kojoj se studentima preko rešetaka daje hljeb, a uvjereni su da ambasador bolje od njih zna zašto je došlo do nestašice hrane na KiM.

Na ambasadorovu opasku da treba da čitaju istorijske udžbenike i ne iznose alternativne činjenice, studenti su odgovorili da bi rado čitali knjige i podsjetili ga da vlasti u Prištini sprečavaju i dostavu knjiga napisanih ćirilicom.

Studenti su ponudili da ugoste Helta i sa njim održe akademsku debatu o istoriji, međunarodnom javnom pravu i političkim naukama i pozvali ga da pruži podršku i uzme učešće u studentskim performansima i borbi protiv ugnjetavanja.

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime