Srpkinja sa presađenom sestrinom matericom rodila sina

Tridesetosmogodišnja Srpkinja prva je na svijetu koja je rodila bebu zahvaljujući tome što joj je sestra jednojajčana bliznakinja darovala svoju matericu.

Dječak težak 2.970 grama došao je na svijet u Univerzitetskoj bolnici u italijanskom gradu Bolonji.

- Reklama -

Porođaj je urađen carskim rezom, a mama i beba se dobro osjećaju.

Budući da je intervencija obavljena u spinalnoj anesteziji, žena je sve vrijeme dok je porođaj trajao bila svjesna.

U timu ljekara, između ostalih, našli su se i srpski stručnjaci dr Milan Milenković, iz švedskog tima za transplantaciju materice, i profesor dr Miroslav Đordević, sa Univerzitetske dječje klinike u Tiršovoj, prenosi “Politika”.

Porodilja potiče iz jednog malog mjesta u Srbiji, a ostala je u drugom stanju zahvaljujući postupku vantjelesne oplodnje, koji je obavljen poslije presađivanja materice u Univerzitetskoj dječjoj klinici u Tiršovoj ulici u Beogradu, jedinstvenog postupka o kome je cijeli svijet brujao u martu prošle godine.

Budući da se nalazila u Italiji zbog poslovnih obaveza, odlučila je i da se porodi u Bolonji, ali uz asistenciju tima ljekara koji su učestvovali u transplantaciji.

Kako saznaje “Politika”, planirano je da žena zadrži presađenu matericu jer u slučaju kod jednojajčanih bliznakinja ne mora da prima tešku imunosupresivnu terapiju protiv odbacivanja organa.

To znači da bi mogla da planira još jednu ili dvije trudnoće, jer u klinici u Stokholmu ona i suprug imaju još 11 zamrznutih embriona koji se mogu iskoristiti za nove postupke vantjelesne oplodnje.

 

 

 

 

 

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime