spot_img
spot_img

Српкиња са пресађеном сестрином материцом родила сина

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Тридесетосмогодишња Српкиња прва је на свијету која је родила бебу захваљујући томе што јој је сестра једнојајчана близнакиња даровала своју материцу.

Дјечак тежак 2.970 грама дошао је на свијет у Универзитетској болници у италијанском граду Болоњи.

Порођај је урађен царским резом, а мама и беба се добро осјећају.

Будући да је интервенција обављена у спиналној анестезији, жена је све вријеме док је порођај трајао била свјесна.

У тиму љекара, између осталих, нашли су се и српски стручњаци др Милан Миленковић, из шведског тима за трансплантацију материце, и професор др Мирослав Ђордевић, са Универзитетске дјечје клинике у Тиршовој, преноси “Политика”.

Породиља потиче из једног малог мјеста у Србији, а остала је у другом стању захваљујући поступку вантјелесне оплодње, који је обављен послије пресађивања материце у Универзитетској дјечјој клиници у Тиршовој улици у Београду, јединственог поступка о коме је цијели свијет брујао у марту прошле године.

Будући да се налазила у Италији због пословних обавеза, одлучила је и да се породи у Болоњи, али уз асистенцију тима љекара који су учествовали у трансплантацији.

Како сазнаје “Политика”, планирано је да жена задржи пресађену материцу јер у случају код једнојајчаних близнакиња не мора да прима тешку имуносупресивну терапију против одбацивања органа.

То значи да би могла да планира још једну или двије трудноће, јер у клиници у Стокхолму она и супруг имају још 11 замрзнутих ембриона који се могу искористити за нове поступке вантјелесне оплодње.

 

 

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img