spot_img
spot_img

Србија: Министар просвјете поднио оставку

spot_img
spot_img

Министар просвјете у Србији Бранко Ружић дао неопозиву оставку, сазнаје Тањуг.

“У смирај тродневне националне жалости, као одговоран и васпитан човек, професионалан у обављању свих досадашњих јавних дужности, као родитељ и грађанин Републике Србије, која ми је увек на првом месту, а у складу са чланом 23 Закона о Влади, донео сам једну рационалну и часну одлуку у овим околностима.Подносим неопозиву оставку на позицију министра просвете у Влади Републике Србије”, навео је Ружић у допису који је послао предсједници Владе Ани Брнабић.

Он је у допису додао да је премијерка упозната са чињеницом да је оставку понудио моментално оног дана када се трагедија догодила.

“У светлу катаклизмичне трагедије која је задесила нашу државу и њене грађане и грађанке у ОШ ”Владислав Рибникар”, користим прилику да још једном у неизрецивом болу изразим најдубље саучешће најмилијима пострадалих, да мали анђели почивају у миру и да нам Бог помогне да се овако нешто више никад не понови”, навео је Ружић.

Он је додао да ће “драматичне слике догађаје из школе, сузе проливене при изјављивању саучешћа неутјешним родитељима пострадале деце” доживотно носити као печат на души.

Ружић је рекао да осјећа моралну и професионалну обавезу да се најискреније захвали свима у образовном систему – наставном, ваннаставном особљу, директорима, ученицима, студентима, ректорима, деканима, начелницима школских управа, психолозима, секретарима, помоћницима министра, саветницима, запосленима у Министарству, на веома плодотворној сарадњи.

“Такође, изражавам колегијалну захвалност лично Вама и свим колегницама и колегама у Влади Републике Србије, као и председнику Републике на дугогодишњој сарадњи, узајамном поверењу у борби за бољу и успешнију Србију”, навео је Ружић.

Он је изразио наду да сви правдољубиви грађани, али и политички опоненти осећају потребу да будемо уједињени у болу, тузи и борби, да као друштво добро победи зло, а правда неправду.

“Србији је потребна мудрост, сталоженост, љубав и емпатија, никако распирање конфликата и ангажовање медијских машинерија за те потребе, ма са које стране долазиле. Србија је једна једина, алтернативну државу немамо, и зато је морамо чувати, градити и заштитити у овим туробним тренуцима”, поручио је Ружић.

Он је нагласио да ће лично, у оквиру своје Социјалистичке партије Србије, наставити још одлучније, чистог образа и са љубављу да се бори за развијену, национално поносну, социјално праведну, међународно уважену Србију, европских вриједности.

“Оставка је лићни, али и политички чин, у развијеним демократским друштвима одлика снаге, а у нашем региону, врло често одлика слабости. Нека јавност суди”, закључио је Ружић.

Подсјећамо, прије неколико дана Србију су задесиле двије велике трагедије.

Тринаестогодишњи К.К. у Основној школи “Владислав Рибникар” убио је осам својих вршњака и чувара школе Драгана Влаховића, а ранио седам особа до детаља је испланирао стравично убиство, али и како да избјегне затвор, показало је вјештачење његовог телефона

Како је утврђено, дјечак-убица планирао је масовно убиство мјесец дана, а оно што је прегледом његовог телефона утврђено леди крв у жилама. К.К. је свјесно починио убиство својих вршњака и чувара школе јер је непосредно пред злочин на интернету претраживао Кривични законик Србије како би истражио да ли дјеца могу кривично да одговарају.

Током ових дана подигла се прашина ко је крив за овакав слијед догађаја, те да ли су заказале институције, држава или родитељи.

Након овог трагичног догађаја, Србију је погодио и други када је У.Б (21) убио осам и ранио 12 људи на подручју Младеновца и Смедерева.

 

 

 

(tanjug)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img