Срби у Рудару поручили Куртију: Космет није твоја прћија ово је наша дедовина - nula49.com
spot_img
spot_img

Срби у Рудару поручили Куртију: Космет није твоја прћија ово је наша дедовина

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Срби са севера Косова у Рудару код Крста, у близини Звечана, данас су одржали велики народни митинг и демократски протест на коме је доминирао транспарент “Курти, Космет није твоја прћија, ово је наша дедовина”.

Председник Српске листе Горан Ракић поручио је данас на великом протесту у Рудару код Крста да Срби на северу КиМ желе мир и слободу и да неће дати оно што је српско и поновио захтев да се ослободе неосновано ухапшени Срби, као и да се повуку сви тајни спискови за нова хапшења.

“Терор који трпимо сваког дана од Приштине и неоснована хапшења, тајне спискове са листама за одстрел Срба и малтретирање српског народа од Куртијевих специјалаца, разлог су што смо се данас сабрали у Рудару код Крста, а испод Звечанске тврђаве да поручимо Приштини и њиховим менторима да смо ту, да желимо мир, али исто тако и слободу и да се нећемо предати онима који би да затру све што је српско”, истакао је Ракић на крају скупа, преноси Танјуг.

Он је рекао да се зло надвило над њима и да тајни спискови и листе за одстрел Срба показују како изгледа демократија Аљбина Куртија.

“Међународној заједници сметају барикаде, али не сметају малтретирања Срба, желим да поручим да смо свој на своме и да не можемо да ћутимо на неправду и пребијање нашег народа и да пристанемо да тихо нестанемо са наше земље. Господо међународни представници, извините што не можемо да мирно стојимо док нас газе и што сузе наше деце ремете вашу идиличну слику демократског Косова”, поручио је Ракић.

Мисија Еулекс објавила је на Фејсбуку да пажљиво прати безбедносну ситуацију на северу Косова кроз појачано присуство на терену.

“Пажљиво пратимо безбедносну ситуацију на северу Косова кроз наше појачано присуство на терену. Припадници наше формиране полицијске јединице и припадници наше резервне јединице полиције из Европских жандармеријских снага спроводе извиђачке патроле, укључујуćи и пешачке патроле у Северној Митровици и Звечану”, навео је Еулекс.

Такође, наводи се да Еулекс, имајући у виду нестабилну безбедносну ситуацију на северу Косова и постављање додатних барикада, редовно прилагођава свој положај тако да одражава ситуацију на терену, у сарадњи са косовском полицијом и КФОР-ом.

Припадници специјалних јединица косовске полиције успоставили су стални контролни пункт на путу Митровица – Лепосавић у близини бистричког моста, јавља Косово онлајн, преноси Танјуг.

Специјалци у пет оклопних возила у среду су стигли недалеко од раскрснице према Бањској, код бистричког моста, а већ данас је постављено десетак бетонских блокова на обе коловозне траке, испред којих је знак “полице”.

Миловић: Нисмо криминалци већ грађани

Срби су се окупили у Рудару због претећих порука Аљбина Куртија, рекао је на великом скупу Срба са КиМ бивши градоначелник Звечана доктор Драгиша Миловић и истакао да окупљени желе да пошаљу поруку да нису никакви криминалци и терористи, већ грађани чија су права угрожена.

Желимо да укажемо да су Србима на КиМ угрожена основна људска права и да нас неко чује, као и да су на скупу сви грађани, лекари, професори, адвокати, студенти, ђаци и сви други, а не нека оружана банда, како то приказује Приштина.

“Ово је мирно и демократско окупљање против претњи Куртија – да се барикаде могу уклонити уз људске жртве. То нас је застрашило. То су поруке које свих ових месеци долазе из Приштине. То нису поруке мира и заједничког живота”, рекао је Миловић.

Казао је да те поруке Приштине стижу у виду хапшења, малтретирања и терора над Србима.

“Тражимо да се пусте Пантић, Аџић и Трајковић”, поручио је Миловић.

Истакао је да је један од захтева окупљених Срба на великом протесту да се повуку косовске специјалне јединице са дугим цевима са севера КиМ, као и нелегално изграђене њихове базе.

Верујемо у подршку наше државе, поручио је Миловић.

Директорка предшколске установе “Наша радост” у Лепосавићу Зорица Јанковића подсетила је да су у двориште тог вртића ушла возила РОСУ са наоружањем док су деца спавала.

“Стојимо и на киши и на ветру зарад наше деце, како би могла да живе у миру. Знам да свако дете има право на слободу и мир и да сва та права морају да се поштују. Дете не може да изађе више на улицу а да не чује звуке сирене”, истакла је она.

Бивши судија Вишег суда у Приштини Никола Кабашић рекао је да су поред угрожених права Дејана Пантића, угрожена лична и колективна права свим Србима на северу КиМ.

Обраћајући се на протесту он је навео да власт Аљбина Куртија последњих годину дана води институционални обрачун и културни, политички, хибридни рат против Срба, како би их натерала на уступке, односно да напусте Косово или да престану да пружају отпор и одустану од свог начина живота и идентитета.

”Сви који смо се данас окупили морамо да заборавимо на наше личне разлике и да станемо у један фронт у одбрану права Дејана Пантића, и на тај начин одбрану права свих осталих Срба на КиМ чија су права угрожена, преноси Танјуг.

Кабашић је навео да се у последњих годину дана у дискурсу Аљбина Куртија и других косовских политичара термини попут терориста, ратни злочинац или криминалац везују искључиво за Србе.

”То су постали синоними за Србе, па онда они кажу како се боре против српских криминалаца и терориста… На тај начин нас демонизују и свака борба против нас је за њих легална и легитимна”.

Он је упитао:”Да ли је криминалац онај који у једном дану запали 28 возила владе Косова или каменицама и бетонским блоковима гађа полицију? То су радили Аљбин Курти и његови сарадници који су сада постали народни посланици”.

Кабасисћ је навео да су Срби и Албанци живели и радили заједно, и да Срби не протестују против албанског народа, већ против против дискриминаторске владе Аљбина Куртија.

 

 

 

 

(politika.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img