spot_img
spot_img

Срби дигли нове барикаде

spot_img
spot_img

Срби на Косову и Метохији поставили су неколико нових барикада у сјеверном дијелу Косовске Митровице и на путним правцима према Лепосавићу и Зубином потоку након што је косовска полиција забранила улазак Његовој светости патријарху српском Порфирију.

Највећа барикада је постављена у Бошњачкој Махали на свега 50-ак метара од пункта косовске полиције чиме је онемогућен прелазак возилима из сјеверног у јужни дио града.

Према сазнањима Срне, у Приштини је донијета одлука о стављању у стање припаравности припадника косовских безбједносних снага и припадника косовске полицијске службе.

Инцидената током ноћи није било али је јучерашња забрана уласка Његовој светости патријарху српском Порфирију на Косово и Метохију додатно унијела немир и неспокој посебно у изолованим српским срединама.

Аутобуси који превозе путнике од Косовске Митровице према српским срединама јужно од Ибра јутрос нису кренули због чега запослени у школама на подручју јужно од Ибра нису могли кренути пут одредишта.

Патријарх је поручио да је на Косову и Метохији код куће и да су му одлуком пришинских власти врата његовог дома закључана.

Он је замолио Бога да откључа срца оних који су их затворили и да љубав према Божићу и рођењу Спаситеља дотакне умове и савјести свих људи.

По налогу предсједника Србије Александра Вучића као врховног команданта, МУП и Војска Србије подигли су на највиши степен борбену готовост, до употребе оружане силе.

Послије размјене ватре која се догодила прексиноћ надомак села Јабука у општини Зубин поток, министарство спољних послова Литваније саопштило је да је “пуцано у правцу” њихове патроле.

“У недјељу, 25. децембра, испаљени су хици у правцу летонских мировњака док су вршили патролу”, наведено је и у саопштењу и коме се додаје да је отворена истрага.

Премијер привремених институција Аљбин Курти сазвао је сједницу Савјета за безбједност и на тој сједници је закључено да КПС има капацитета да уклони барикаде, али је закључено да се сачекају акције КФОР-а.

Из Куртијевог кабинета је саопштено да остају у сталној координацији са Еулексом и Кфором, који су опет поручили барикаде морају бити уклоњене и да се мора омогућити слобода кретања за све, укључујући и вјерске вође, а да се рјешење мора тражити у дијалогу.

Из Српске листе је такође поручено да Кфор и Еулекс нису мете напада Срба и да Срби желе да те двије мисије стану у одбрану права Срба.

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img