Spreman da ide u zatvor zbog čvaraka: Slavanu zbog korone ne daju da održi čvarkijadu, a on ne odustaje

Idejni tvorac valjevske Čvarkijade Slavan Batoćanin najavio je održavanje ove manifestacije u ličnoj organizaciji za 10. i 11. oktobar. Batoćanin kaže da je dobio negativno mišljenje od Zavoda za javno zdravlje o održavanju iste, ali i da je spreman da snosi svu odgovornost.

Sudeći po najavi i izjavi Slavana Batoćanina jubilarna Čvarkijada će u Valjevu biti održana narednog vikenda, prenosi Vamedia.

- Reklama -

– Ove godine Festival treba da bude jubilarni, petnaesti, a zbog same situacije grad je odlučio da ne učestvuje u tome, zbog zakona i svih mera koje su na snazi. Ja sam, pokušao sam nešto da uradim, išao sam u jednu, drugu inspekciju i onda sam pokušao preko Turističke organizacije da napravimo jedan dopis Zavodu za javno zdravlje, da im objasnim da ćemo držati distancu, nositi maske i primjenjivati sve mjere. Oni su mi odgovorili negativno. Išao sam kod gradonačelnika i kod Nenada Patjarevića i oni su mi svi rekli da je nemoguće ići protiv zakona i da grad neće učestvovati – pričao je.

Batoćanin navodi da je primjetno da u Valjevu već danima nema korona virusa i da smo disciplinovan grad za razliku od drugih gradova.

– Kod nas kad pogledate u Tešnjaru uveče ili u Knez Miloševoj hiljade su djece, da ne pominjem vašare koji su se održavali, a tek da ne pominjem skup u crkvi koji je održan bez maski. Cijeli Krizni štab je bio u crkvi i niko nije nosio masku. Zašto bi neko branio čvarke, ako smo rekli da ćemo da se pridržavamo svih propisa. Zato je moja odluka da se ova manifestacija održi. Neće to biti kao do sada, ali 10. i 11. oktobra pozivam sve zainteresovane mesare da postave ranije i da se manifestacija održi. Svu odgovornost prihvatam na sebe, bilo da je novčana kazna bilo da idem u zatvor, Čvarkijada je jubilarna i treba da se održi – objasnio je Batočanin.

Po njegovim riječima manifestacija će biti održana skromno bez prodajnih izložbi i koncerata već samo uz proizvodnju čvaraka i prodaju istih.

– Održaćemo je pa nek bude 11 oranija kao što je bilo kad smo je prvi put održali nije problem, počećemo oko 10 sati i pozivam još jednom mesare da se prijave. Neki su me već kontaktirali i pitali šta će biti tako da zainteresovanih ima. Moram reći da me je kontaktirao i konzul Slovenije da dodju njihovi mesari. Grad ne učestvuje, bilo je predviđeno 2 miliona i nešto, ali to sad stoji na toj poziciji. Bilo je i prije zabrana i svašta nešto pa smo isplivali iz toga. Reakciju na ovo mišljenje i održavanje videćemo u subotu – kaže Batočanin i dodaje da manifestacija neće biti statična da će se građani kretati forlandom reke kao što, kako kaže, idu na pijacu.

Nenad Patjarević, član Vijeća zadužen za kulturu objašnjava za Vamediu da odluka nije na njemu već na Štabu za vanredne situacije, a na osnovu mišljenja stručnih službi, prvenstveno Zavoda za javno zdravlje.

– Odluke o manifestacijama donosi Štab za vanredne situacije jer smo kao grad u vanrednoj situaciji vezanoj za epidemiju korona virusa. Lično podržavam sve gradske manifestacije i siguran sam da su sa dobrim razlogom na listi manifestacija od značaja za grad Valjevo. Ipak situacija je sada takva da je mišljenje Zavoda presudno, a koliko sam informisan od gospodina Batočanina on je dobio negativno mišljenje po pitanju održavanja. Mi ćemo imati narednih dana sastanak po ovom pitanju, ali ne treba zaboraviti da je Štab ranije doneo odluku o zabrani manifestacija i tu odluku samo Štab može i da promijeni. Pravno ćemo vidjeti kakve su mogućnosti, ali ljudi iz zdravstvene struke najbolje poznaju epidemiološku situaciju. Ono što je sigurno i što Vam već sada mogu reći, jeste da niko ne želi povećanje broja zaraženih i oboljelih – objašnjava Patjarević.

Slaven Batočanin najavu Čvarkijde obrazložio je na konferenciji za novinare pri čemu je novinarima pokazao odgovor Zavoda, ali i dokument da je za subotu i nedjelju prijavio skup u policiji i naveo očekivan broj posjetilaca do 30 što je i maksimum dozvoljenih lica na osnovu odluke Kriznog štaba Srbije.

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime