spot_img
spot_img

Спреман да иде у затвор због чварака: Славану због короне не дају да одржи чваркијаду, а он не одустаје

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Идејни творац ваљевске Чваркијаде Славан Батоћанин најавио је одржавање ове манифестације у личној организацији за 10. и 11. октобар. Батоћанин каже да је добио негативно мишљење од Завода за јавно здравље о одржавању исте, али и да је спреман да сноси сву одговорност.

Судећи по најави и изјави Славана Батоћанина јубиларна Чваркијада ће у Ваљеву бити одржана наредног викенда, преноси Вамедиа.

– Ове године Фестивал треба да буде јубиларни, петнаести, а због саме ситуације град је одлучио да не учествује у томе, због закона и свих мера које су на снази. Ја сам, покушао сам нешто да урадим, ишао сам у једну, другу инспекцију и онда сам покушао преко Туристичке организације да направимо један допис Заводу за јавно здравље, да им објасним да ћемо држати дистанцу, носити маске и примјењивати све мјере. Они су ми одговорили негативно. Ишао сам код градоначелника и код Ненада Патјаревића и они су ми сви рекли да је немогуће ићи против закона и да град неће учествовати – причао је.

Батоћанин наводи да је примјетно да у Ваљеву већ данима нема корона вируса и да смо дисциплинован град за разлику од других градова.

– Код нас кад погледате у Тешњару увече или у Кнез Милошевој хиљаде су дјеце, да не помињем вашаре који су се одржавали, а тек да не помињем скуп у цркви који је одржан без маски. Цијели Кризни штаб је био у цркви и нико није носио маску. Зашто би неко бранио чварке, ако смо рекли да ћемо да се придржавамо свих прописа. Зато је моја одлука да се ова манифестација одржи. Неће то бити као до сада, али 10. и 11. октобра позивам све заинтересоване месаре да поставе раније и да се манифестација одржи. Сву одговорност прихватам на себе, било да је новчана казна било да идем у затвор, Чваркијада је јубиларна и треба да се одржи – објаснио је Баточанин.

По његовим ријечима манифестација ће бити одржана скромно без продајних изложби и концерата већ само уз производњу чварака и продају истих.

– Одржаћемо је па нек буде 11 оранија као што је било кад смо је први пут одржали није проблем, почећемо око 10 сати и позивам још једном месаре да се пријаве. Неки су ме већ контактирали и питали шта ће бити тако да заинтересованих има. Морам рећи да ме је контактирао и конзул Словеније да додју њихови месари. Град не учествује, било је предвиђено 2 милиона и нешто, али то сад стоји на тој позицији. Било је и прије забрана и свашта нешто па смо испливали из тога. Реакцију на ово мишљење и одржавање видећемо у суботу – каже Баточанин и додаје да манифестација неће бити статична да ће се грађани кретати форландом реке као што, како каже, иду на пијацу.

Ненад Патјаревић, члан Вијећа задужен за културу објашњава за Вамедиу да одлука није на њему већ на Штабу за ванредне ситуације, а на основу мишљења стручних служби, првенствено Завода за јавно здравље.

– Одлуке о манифестацијама доноси Штаб за ванредне ситуације јер смо као град у ванредној ситуацији везаној за епидемију корона вируса. Лично подржавам све градске манифестације и сигуран сам да су са добрим разлогом на листи манифестација од значаја за град Ваљево. Ипак ситуација је сада таква да је мишљење Завода пресудно, а колико сам информисан од господина Баточанина он је добио негативно мишљење по питању одржавања. Ми ћемо имати наредних дана састанак по овом питању, али не треба заборавити да је Штаб раније донео одлуку о забрани манифестација и ту одлуку само Штаб може и да промијени. Правно ћемо видјети какве су могућности, али људи из здравствене струке најбоље познају епидемиолошку ситуацију. Оно што је сигурно и што Вам већ сада могу рећи, јесте да нико не жели повећање броја заражених и обољелих – објашњава Патјаревић.

Славен Баточанин најаву Чваркијде образложио је на конференцији за новинаре при чему је новинарима показао одговор Завода, али и документ да је за суботу и недјељу пријавио скуп у полицији и навео очекиван број посјетилаца до 30 што је и максимум дозвољених лица на основу одлуке Кризног штаба Србије.

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img