spot_img
spot_img

Slučaj “Coca-Cola” trese region, u BiH zatražene dodatne analize

spot_img
spot_img

Nijedan proizvod koji je trenutno predmet povlačenja u Hrvatskoj nije uvezen u Bosnu i Hercegovinu, tvrde u Agenciji za bezbjednost hrane BiH.

Ipak, Savjet ministara BiH zadužio je ovu agenciju da pripremi i dostavi informaciju o bezbjednosti mineralnih voda i gaziranih napitaka koji se nalaze na bh. tržištu.

Odluka Savjeta ministara BiH donesena je nakon što su u Hrvatskoj zabilježene desetine slučajeva trovanja koja su navodno povezana sa konzumiranjem bezalkoholnih pića proizvođača “Coca-Cola”.

“Robne marke Coca-Cola Original Taste 0,5 l (PET), Coca-Cola Original Taste i Coca-Cola Zero proizvode se lokalno za tržište BiH u punionici u Sarajevu, te se iste takođe ne izvoze iz BiH na tržište Republike Hrvatske”, saopšteno je iz bh. Agencije.

Prema svemu sudeći, na epilog priče će se još čekati, a analizama koje su rađene u Hrvatskoj dobijeni su različiti rezultati.

Kako prenosi HRT, Centar za forenzična ispitivanja i vještačenja “Ivan Vučetić” proveo je vještačenja spornih i nespornih uzoraka koja su mu dostavljena, a rezultati vještačenja tečnosti iz čaše koju je konzumirala oštećena osoba podudaraju se u svojstvima s tečnošću iz bočice koja mu je bila poslužena.

“Analizom je utvrđeno da se radi o jako lužnatim vodenim otopinama. Na temelju utvrđenog hemijskog sastava može se zaključiti da se radi o nekom sredstvu za pranje ili odmašćivanje”, prenosi HRT.

S druge strane, ostala istraživanja su pokazala da su u drugim proizvodima svi parametri u dozvoljenim vrijednostima.

“Nakon provedene analize Coca-Cole Original Taste (0,5 l i 2 l) u plastičnoj ambalaži, Državni inspektorat Republike Hrvatske je službeno potvrdio kako su navedeni proizvodi sigurni za konzumaciju”, saopšteno je iz “Coca-Cole” Hrvatska.

Povlačenje određenih “Coca-Colinih” pića sa polica marketa u Hrvatskoj učinjeno je već juče, a prema pisanju hrvatskih medija, uočeno je i ustručavanje kupaca da kupuju ova pića, a što je već primijećeno i u Republici Srpskoj.

Iz Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva Republike Srpske istakli su za “Nezavisne novine” da je primjetno da gosti zaziru od Coca-Cole, ali ne i od njihovih drugih proizvoda.

Takođe, u čitavu priču se uključila i “Coca-Cola” Austria, koja je obavijestila austrijske vlasti da njena analiza punjenja mineralne vode u pogonima “Roemerquellea”, nakon slučajeva erozivnih ozljeda u Hrvatskoj, nije pokazala nikakve probleme, dok sa druge strane austrijske vlasti sprovode nezavisno ispitivanje.

Podsjetimo, u hrvatske bolnice zaprimljeno je na desetine pacijenata sa sumnjom na trovanje bezalkoholnim gaziranim pićima.

 

 

(nezavisne.com)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img