Selaković: Četiri države povukle priznanje Kosova, dvije zemlje pomažu Prištini

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je, nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost, da je srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću danas predao note četiri države koje su povukle priznanje samoproglašenog Kosova.

-Savet za nacionalnu bezbednost ovlastio je predsednika Vučića da kada bude smatrao za potrebno obavesti širu javnost o kojim državama je reč – rekao je Selaković.

- Reklama -

Ovim gestom, kako je poručio Selaković, Srbija želi da „da šansu državama članica Saveta Evrope da u junu ne pokrenu postupak prijema Kosova u ovu organizaciju.“

-Time želimo da pokažemo našu spremnost da razgovaramo i da do rešenja dolazimo kroz dijalog, a nikako unilateralno- rekao je Selaković.

Selaković je prenio i da su srpske obavještajne službe došle do saznanja da najmanje dvije velike države rade na pružanju ozbiljne logističke podrške Prištini u kampanji za nova priznanja, kao i za zaustavaljanje kampanje Srbije za povlačenje priznanja.

Selaković poručuje da će vlada nastaviti da se žestoko bori i radi na „otprizavanju“ jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i da se će u toj borbi se rukovoditi državnim i nacionalnim interesima.

Selaković je rekao da se Srbija nalazi u veoma teškoj situaciji pošto su država i rukovodstvo izloženi velikim pritiscima da dobrovoljno privhate narušavanje teritorijalnog integriteta Srbije, rušenje međunarog javnog prava i poretka i to na svoju štetu.

-Pošto su neki govorili protivno i dovodili u pitanje predsednikovu argumetaciju po pitanju važenja Vašingtonskog sporazuma, u obavezi sam da ukažem da je Vlada SAD kroz saopštenje Stejt departmenta povodom prve godišnjice Vašingtonskog sporazuma jasno stavila do znanja da SAD smatraju taj sporazum i dalje važećim i kroz to saopštenje su pozvali i Beograd i Prištinu da sporazum poštuju – naveo je Selaković.

Kako je rekao, predajom formalnog zahtjeva za prijem samoproglašenog Kosova u Savjet Evrope Priština je pokazala da ne poštuje taj sporazum i datu riječ, kao ni stav države koja je bila domaćin postizanja sporazuma i učestvovala u njemu.

Selaković ističe da je „Priština jasno pokazala da nema nameru da do bilo kakvog rešenja dolazi putem dijaloga već da se po ko zna koji put odlučila za unilateralni pristup“.

-Pred nama su burni i važni dani- Predsednik očekuje posetu predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela, najavljeno je i održavanje konferencije o Zapadnom Balkanu 23. juna čiji će domaćin biti Emanule Makron. Zatim slede veoma važni pregovori koji se tiču cene gasa sa Rusijom, a uz sve to i naša diplomatska borba za zaštitu naših državnih i nacionalnih interesa – zaključio je Selaković.

 

 

 

(tanjug)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime