spot_img
spot_img

Ријешен спор дуг 27 година: Република Сјеверна Македонија

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Република Сјеверна Македонија је коначан приједлог новог имена те бивше југословенске републике, о чему су сагласност постигли шефови дипломатија Грчке и Македоније, Никос Коцијас и Никола Димитров, објавио је портал Телма, позивајући се на дипломатске изворе.

Договореним именом двојице министара требало би да буде стављена тачка на овај 27 година дуг грчко-македонски спор.

Очекује се, како се наводи, да споразум у 11 тачака сутра верификују премијери Грчке и Македоније, Алексис Ципрас и Зоран Заев, најприје у телефонском разговору, што би био увод за њихов сусрет у Преспи, гдје би споразум био озваничен.

Позивајући се такође на незваничне изворе, Телма пише да ће Македонија у јуну добити датум за почетак преговора о прикјлучењу ЕУ, са или без коначног споразума са Грчком.

Македонија ће, наводи се, отворити преговоре и без договора с Грчком под условом да се дијалог о имену оконча до децембра, с тим што би у септембру или октобру, према Телми, највјероватније 8. септембра, био одржан референдум на којем би се и грађани изјаснил о новом имену.

Опозициона конзервативна грчка странка Нова демократија позвала је данас Ципраса да не пристане да Македонија добије унапријед “зелено свјетло” за отварање преговора са ЕУ и прикључење НАТО.

“Незамисливо је да Грчка, послије успјешних преговора, унапријед положи оружје”, рекла је портпарол Нове демократије Мариа Спираки.

Иначе, план примјене коначног споразума у 11 тачака о новом имену је да Заев документ достви званично најприје парламенту на изгласавање, за шта је потребна квалификована већина.

Након што споразум добије “зелено свјетло” у македонском парламенту, Грчка ће обавијестити НАТО писмом да одобрава улазак Македоније у Алијансу, али под условом да се спроведу и уставне промјене.

Сљедећи корак ће бити 28. и 29. јуна, на самиту ЕУ, када ће Македонија добити датум за почетак преговора са ЕУ, а затим 11. и 12. јула и званични позив да се прикључи НАТО, на самиту Аијансе у Бриселу.

Потом би, како се наводи, у Македонији у септембру био организован референдум, уставне промјене за шта ће у Сробрању бити потребна двотрећинска већина.

Након тога, споразум о имену би требало да буде достављен грчком парламенту на ратификацију.

У међувремену, обе стране формално се уздржавају од коментарисања корака и договореног оквира између Кодзиаса и Димитрова.

Портпарол грчке владе Димитрис Занакопулос је у интервјуу за ЕРТ рекао да су разговори са шефовима дипломатије били затворени за јавност.

“Можемо рећи да смо у завршној фази, али нико не може да предвиди исход у оваквим сложеним преговорима, иако још увијек сам велики оптимиста и очекујем наредне кораке”, рекао Занакопулос.

 

 

 

 

(TANJUG)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img