spot_img
spot_img

Revizija istorije u Rožajama: Ko je spalio crkvu Ružicu i masakrirao Bulatoviće

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Sporne ikone i freske u crkvi Ružica u Rožajama biće promenjene, odlučeno na sastanku predsednika Skupštine opštine Rožaje i predstavnika klubova političkih subjekata u toj lokalnoj samoupravi, objavila je sinoć podgorička Pobjeda.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić pozvao je na osudu motiva sa freski u pravoslavnoj crkvi u Rožajama, a reagovale su i nevladine organizacije i pojedine opozicione stranke koje su saopštile da je reč o govoru mržnje.

Paroh Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Rožajama Slobodan Radojević izjavio je da su na freskama u rožajskoj crkvi prikazani „istorijski događaji” koji su se desili 1684. godine i za vreme Drugog svetskog rata.

U pravoslavnoj crkvi Ružici u Rožajama, restauriranoj 2021. godine, na freskama su prikazani ljudi u bošnjačkim i turskim nošnjama kako učestvuju u paljenju crkve i s noževima stoje iznad kolevke u kojoj se nalazi beba.

Radojević je za podgoričke „Vijesti” rekao da su Turci porušili crkvu Ružicu 1684. godine i da je ta scena prikazana na jednom zidu, dok je na drugom oslikano stradanje dece iz porodice Bulatović i njihove majke 1943. godine kada su u Bijeloj Crkvi i Bukovici 58 žena dece i staraca ubili komšije muslimani iz Biševa.

„O ovom zločinu presudu je donelo Osnovo državno tužilaštvo iz Bijelog Polja (presuda se nalazi u našem posedu), ali nikada niko od osuđenih nije odležao svoju kaznu”, rekao je Radojević navodeći da su presude „držane u tajnosti”.

Kako je dodao, jedini razlog zbog kojeg su te scene oslikane je taj što je srpski narod u Rožajama „hteo da sačuva od zaborava svoje žrtve”, prenosi Beta.

 

 

 

(politika.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img