spot_img
spot_img

Преминуо Зоран Ранкић: Остао упамћен као Калабић и Попара

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Данас је у Београду у осамдесет четвртој години, после дуже и тешке болести преминуо познати српски глумац и књижевник Зоран Ранкић, саопштили су из Удружења књижевника Србије.

Ранкић је био најпознатији по улогама Николе Калабића у мини ТВ-серији “Последњи чин” и Жарка Попаре у ТВ-серији “Срећни људи”, емитованим на ТВ Београд и РТС-у.

Ранкић је рођен у Дервенти (БиХ) 1935. године.

Био је првак Београдског драмског позоришта, сатиричар, драмски писац, редитељ, афористичар и пјесник.

Остварио је 26 улога на филму и телевизији и више стотина на радију, а био је познат и по изванредним интерпретацијама поезије на бројним књижевним вечерима.

Ранкић је био члан Удружења драмских уметника Србије, Удружења књижевника Србије, Удружења драмских писаца Србије, Удружења књижевника Републике Српске и почасни члан Београдског афористичарског круга.

Позоришну каријеру започео је у Народном позоришту у Сарајеву, чији је био члан до 1960. године.

У малом позоришту Сарајево био је од 1971. године, у Савременом позоришту Београд од 1961-1975. године, а у Београдском драмском позоришту од 1975-1999. године.

Прву телевизијску улогу добио је у филму “Сектор Д” 1962. године, а наредне године појавио се у телевизијској серији “Шест свечаних позивница”.

Аутор је драмских дела “Калемегданци” и “Скретница”. “Калемегданци” су, у његовој режији постављени на сцени Београдског драмског позоришта.

Ранкић је аутор збирки пјесама “Аорист” и “Ексер” (2006).

Објавио је и књиге афоризама: “Довиђења, како сте?” , “Афоризми” “Балкански нервчик” “Овде киша, али и Србија” и “Код цара у подне”.

Афоризме је објављивао у дневним новинама и часописима “Рефлектор”, “Експрес Политика”, “Вечерње новости”, “Политика”, “Отаџбина”, “Кафане”…

Више од 15 година био је стални сарадник “Ошишаног јежа”, у којем је објављивао афоризме у рубрици “Балкански нервчик”.

У “Вечерњим новостима” је осамдесетих година прошлог вијека имао сатиричну рубрику “Афоризми једног глумца“.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img