spot_img
spot_img

Преминуо митрополит Амфилохије

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, преминуо је јутрос у 8:20 часова, јавља Митрополија црногорско-приморска.

Митрополит је преминуо на Клиничко-болничком центру Црне Горе, послије примања свете тајне причешћа.

О свим другим детаљима у вези са сахраном митрополита јавност ће бити ускоро обавијештена, навели су из Митрополије.

Рођен је као Ристо Радовић, син Ћира и Милеве Радовић, на Божић, 7. јануара, 1938. године у Барама Радовића у Доњој Морачи.

Завршио је Богословију Светог Саве у Београду. На Богословском факултету СПЦ у Београду дипломирао је 1962. године.

Поред теолошких наука, на Филозофском факултету у Београду, студирао је класичну филологију. Постдипломске студије наставља у Берну и Риму. Одатле је прешао у Атину, у којој је, за вријеме седмогодишњег боравка, поред свакодневне парохијске службе, докторирао, а тезу, коју је писао на грчком језику, о Светом Григорију Палами, бранио уз највишу оцјену.

Потом је годину дана провео на Светој гори, а онда је позван да предаје на Руском православном институту “Свети Сергије” у Паризу од 1974. до 1976, гдје је, уз осталих пет језика које је савладао, усавршио и француски језик.

Замонашио се 1967. у Грчкој, гдје је потом 21. јула 1968. постао јеромонах.

По повратку у Београд изабран је за декана Богословског факултета и ванредног професора, да би крајем 1985. био рукоположен за епископа банатског са сједиштем у Вршцу, одакле је уочи Божића 1991. године дошао на Цетиње када бива устоличен за митрополита црногорско-приморско-скендеријско-брдско-зетског и егзарха пећког трона, преузевши титулу којом се прије митрополита Амфилохија служио владика Василије.

Предавао је на Богословском факултету Универзитета у Београду од 1980. до 2005, када се повукао због мноштва обавеза. Поред теологије и филозофије, бавио се есејистиком и преводилаштвом.

Одлуком Светог архијерејског синода од 21. маја 2010, именован је за администратора Епархије рашко-призренске, а престао је то бити 26. децембра 2010. године након увођења епископа липљанског господина Теодосија у трон епископа рашко-призренских.

На редовном мајском засједању Светог архијерејског сабора, одржаном у периоду од 17. до 26. маја, митрополит Амфилохије је именован за администратора новоосноване Епархије буеносајреске.

Митрополит Амфилохије је био други по рангу међу епископима у хијерархији СПЦ, одмах након патријарха српског.

Фебруара 2012. добио је почасни докторат Института Светог Сергија у Паризу.

Митрополит Амфилохије је 6. октобра примљен на болничко лијечење на Одјељење пулмологије Клиничког центра Црне Горе након што је тест показао да је позитиван на вирус корона.

Међутим, ситуација се нагло погоршала јуче, када је примијећено отежано дисање, а јутрос је саопштено да се митрополит упокојио.

“Вјечан спомен и царство небеско!”, написано је на сајту Митрополије црногорско-приморске.

 

 

 

(agencije)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img