Predstavljen zakon u Hrvatskoj: Svako punoljetan može imati 9 biljaka marihuane

- Reklama -

“Svaka punoljetna osoba može za svoje potrebe uzgajati do devet ženskih biljaka u punom cvatu s visokim udjelom THC-a.”

SDP-ova Mirela Holy, koju su u toj stranci imenovali na čelo svog Savjeta za zeleni razvoj, predstavila je sinoć u RTL Direktu Lex cannabis.

- Reklama -

Najavila je da zakon za 7 do 10 dana ide u javnu raspravu kroz saborsku raspravu i predviđa potpunu legalizaciju konoplje.

”Pozivamo sve zainteresovane da se uključe u javnu raspravu – pročitaju zakonski prijedlog i daju primjedbe. Njime se predviđa potpuna legalizacija i liberalizacija konoplje, što znači da se u potpunosti predviđa iskorištavanje svih potencijala konoplje u privredne i rekreativne te medicinske svrhe”, istaknula je Holy.

“Svaka punoljetna osoba može za svoje potrebe uzgajati do devet ženskih biljaka u punom cvatu s visokim udjelom THC-a”

Podsjetila je da su dosadašnji modeli regulacije u rekreativnom smislu išli ili pod kontrolom države kao u Urugvaju ili kroz privatni sektor kao u Kanadi i SAD-u: ”Mi predlažemo hibridni model u vidu državne agencije kako bi se na tržištu zadržala visoka kvaliteta. Kada govorimo o upotrebi kanabisa u rekreativne svrhe, to je da svaka punoljetna osoba može za svoje potrebe uzgajati do devet ženskih biljaka u punom cvatu s visokim udjelom THC-a.”

”Konoplja ima velik privredni potencijal, a s obzirom na to da je vrlo kvalitetna u smislu da čisti tlo te ima do četiri puta veću sposobnost upijanja CO2, važna je i u borbi protiv klimatskih promjena. Ekonomske koristi su ogromne, kao i za razvoj nauke, upotreba za kozmetiku, papir…”, istaknula je Holy.

Iskustva drugih zemalja pokazuju da postoji i dalje crno tržište, ali zbog toga je, napominje, potrebna državna regulacija kako bi se crno tržište svelo na što manju mjeru.

”Procjene su da u Kanadi i SAD-u godišnja zarada iznosi oko 43,7 milijardi dolara, a još nisu iskorišteni svi potencijali konoplje – može se koristiti za izgradnju svemirskih kompozita, automobile, u građevinskoj industriji”, kazala je Holy za RTL Direkt.

Mnogi se ipak pitaju je li Hrvatska još uvijek prekonzervativno društvo za ovakav iskorak, no Holy na to odvraća: ”Kada sam krenula prije nekoliko godina govoriti o tome, reakcije su bile strašne, ali promijenile su se stvari. Ljudi se trebaju edukovati i tada mijenjaju svoje stavove. Zavisnički potencijal je manji od ovisničkog potencijala nikotina ili alkohola i koliko mi je poznato, nijedna osoba nije umrla od predoziranja prirodnom konopljom, ali postoje velike predrasude koje su motivirane interesima određenih grupacija i industrija.”

 

 

 

 

(6yka.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime