spot_img
spot_img

Потпуно укидање роминга на западном Балкану од јула 2021.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У региону западног Балкана потпуно ће бити укинут роминг 1. јула 2021. године, потврђено је данас на отварању трећег Дигиталног самита ЗБ, чији је домаћин ове године Тирана.

Генерална секретарка Регионалног савјета за сарадњу Мајлинда Брегу је на отварању онлајн самит, који се одржава до 28. октобра, истакла да је историјским споразумом из Београда 2019. године почело фазно укидање роминга које ће бити окончано 1. јула 2021. године, као и да ће трећи корак бити смањивање роминга између земаља ЗБ и ЕУ.

“Споразум из Београда је направио велики искорак, а трећи корак, који ће бити средњорочног карактера, јесте смањивање роминга између ЗБ и ЕУ. Припреме за то су већ покренуте и активности ће бити представљене за вријеме наредног дигиталног самита”, рекла је Брегу.

Каже да убрзана дигитализација треба да допринесе интеграцији тржишта земаља ЗБ и да ће и на самиту лидера ЕУ и ЗБ у Софији, који ће бити одржан 10. новембра у оквиру Берлинског процеса, бити потврђена идеја о јединственом тржишту заснованом на слободи протока људи, робе, капитала и услуга.

Циљ је да се створе нове могућности за раст компанија и отварање нових радних мјеста.

Брегу наводи да се регион ЗБ суочава с новим изазвоима усљед пандемије ковида 19 и да је зато дигитална агенда једна од главних за развој у новим условима.

Нагласила је да је пандемија драматично промијенила свијет који знамо и убрзала дигиталну трансформацију друштва и да зато у фокусу треба да буду паметне политике за дигиталну револуцију.

Упркос кризи изазваној ширењем вируса корона, с којом се регион, али и цијели свијет суочава, на трећем Дигиталном самиту ЗБ разматраће се могућности успостављања партнерстава с приватним сектором у контексту процеса дигиталне трансформације.

Брегу додаје да ће самит окупити високе званичнике влада из региона, Европске комисије, пословне заједнице и друге партнере.

Генерални директор ДГ Конект при Европској комисији Роберто Виола каже да пандемија представља изазов за економију и друштво и да су у таквим временима дигитална технологија и алатке од кључног значаја за одржавање заједнице, развој економије, али и за опоравак економија.

Виола је рекао да постоје двије врсте регионалне сарадње, једне која се заснива на циљевима, самитима и изјавима, а друга на чињеницама.

Истакао је да је сарадња ЗБ на пољу дигитализације дио те друге категорије, засноване на чињеницама.

Виола је напоменуо да је она започета са декларацијом премијера земаља региона која је усвојена у Софији, односно усвајањем Дигиталне агенде западног Балкана.

Наставила се, подсјећа, потписивањем споразума о укидању роминга и додаје да се успјешно спроводи роминг споразум од којег сваки становник региона може да види предност у дигиталној сарадњи.

“А сада све то иде у смјеру смањења цијене роаминга са земаљама ЕУ што ће такође бити видљиво за грађане”, указао је Виола.

Добро је, каже, што је Европска комисија за вријеме њемачког предсједавања ЕУ представила план опоравка и оцјењује да је ријеч о “импресивном пакету без преседана”.

Додаје да тај план даје могућност и за изградњу дигиталне економије и друштва.

Главни службеник УНДП-а за дигитални сектор Роберт Оп је казао да је први изазов дигиталне агенде повезаност унутар региона, али да то није само питање добре инфраструцтуре, већ и могућности коришћења дигиталних сервиса и дигитална писменост.

Додаје да је други изазов да се у дигиталној трансформацији обезбиједи инклузивност цијелог друштва.

Каже да је трећи велики изазов како у процесу убрзане дигитализације обезбиједити приватност и безбједност.

“Наставићемо да подржавамо на путу дигиталне трансфомрације наше партнере у свијету и региону ЗБ. На нашу подршку можете увијек да рачунате”, поручио је Оп.

Генерални секретар Међународне уније за телекомуникације Хоулин Зхао указао је на значај дигитализације и повезаности, а посебно у условима кризе изазване ковидом 19, као и да је добро што регион ЗБ покушава да превазиђе “геп” у процесу дигитализације.

“Сада је више него икад потребно да радимо заједно”, поручио је Хоулин.

Регионални савјет за сарадњу и овог пута подржава највећи дигитални догађај у региону Дигитални самит ЗБ.

Овогодишњи самит, чији је домацин влада Албаније, одржава се путем интернета, а у оквиру њега је планиран и завршни министарски састанак 2. новембра у Тирани.

Након Скопља, које је било домаћин првог Дигиталног самита ЗБ 2018. године и Београда наредне године, када је шест економија региона потписало Регионални споразум о смањењу цијена роминга, самит у Тирани ће истаћи постигнућа Дигиталне агенде за Западни Балкан.

Од 26. до 28. октобра путем интернета се могу пратити бројне сесије на тему мрежне повезаности и повезаности услуга, дигиталних вјештина, дигиталне економије, док ће се завршни скуп самита одржати 2. новембра министарским панелом о Дигиталној агенди за западни Балкан када се очекује да ће бити усвојен меморандум о разумијевању о регионалној интероперабилности и услугама повјерења у региону ЗБ, као и меморандум о разумијевању о плану за 5Г за дигиталну трансформацију на ЗБ.

Дигитални самит ЗБ дио је Вишегодишњег акционог плана за регионални економски простор, који су подржали лидери из региона у Трсту 2017. године.

Регионални савјет за сарадњу је, заједно са ЕУ, владама из региона, ЦЕФТА и партнерима у напредној фази припреме Акционог плана за заједничко регионално тржиште.

 

 

 

(tanjug)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img