spot_img
spot_img

„Пантер” измиче потјери

spot_img
spot_img

Потрага на за животињом из породице дивљих мачака без успеха је окончана и јуче, иако је „пречешљано” велико подручје на територији општине Апатин.

У причи која заокупља пажњу не само житеља северне Бачке већ и шире јавности, први дан викенда био је посебно драматичан, јер је Општина Апатин у суботу издала саопштење да је црни пантер уочен у непосредној близини Бање Јунаковић. „Моле се грађани да до даљњег не иду у том правцу, као и у правцу пригревачке шуме, јер се ради о веома опасној и непредвидивој дивљој животињи”, наведено је између осталог у саопштењу.

„Снимљена у околини Бање Јунаковић са удаљености од око 150 метара. У питању је аматерски снимак начињен са веће удаљености, па су контуре нејасне. На основу видео-записа не можемо тачно да одредимо о којој је животињи реч. Ми готово ништа не знамо о њој, могуће је да је у питању дивља мачка, али не знамо јој навике, кретање, што све отежава потрагу” каже за „Политику” Немања Ивановић, помоћник покрајинског секретара за пољопривреду, задужен за област инспекцијских послова, који руководи акцијом хватања. Како истиче, у суботу је подигнут и дрон са термовизијском камером који је „скенирао” област површине око 150 хектара, али ништа није уочено. Трагање је наон неколико сатио прекинуто због магле.

Осим надлежних из јавних предузећа „Војводинашуме”, „Воде Војводине” и полицијских службеника из Апатина, на терену се налазе и ветеринар и двоје тимаритеља из Зоолошког врта у Суботици, потврдила нам је Соња Мандић, директорка палићког Зоолошког врта. Са собом имају и пушку за успављивање животиња. Уколико дивља мачка буде ухваћена, у договору са надлежним министарством биће дефинисано где ће се за њу наћи одговарајући привремени смештај.

Потрага за животињом која се у медијским извештајима назива црним пантером (тако је „ословљена” и у саопштењу Општине Апатин) и за коју се не зна како се нашла на слободи, траје већ готово читаву седмицу. Прошле недеље, њено присуство полицијској управи у Апатину први су пријавили мештани села Дероње, а дан касније и житељи насеља у околини Сонте.

Руководство Шумског газдинства „Сомбор” је 10. новембра упутило обавештење апатинским месним заједницама Свилојево, Сонта, Купусина, Пригревица и Богојево, те удружењима риболоваца, пчелара и ловаца, Полицијској станици у Апатину и надлежном шумарско-ловном инспектору, којим их информише да је у атарима општине Апатин уочен црни пантер (леопард). Наведено је да је реч о опасном предатору, због чега је на грађане апеловано да воде рачуна о себи и својим ближњима, а да у случају да уоче животињу то одмах пријаве полицијској станици.

Палићки и београдски зоолошки вртови посредством европске асоцијације зоолошких вртова упутили су питање вртовима у региону да ли им недостаје нека од дивљих животиња, али су од свих добили одричан одговор.

Присуство дивље звери на пољима северне Бачке изазвало је, како се и могло претпоставити, гомилу коментара, међу њима и многих шаљивих, али и оних који су се трудили да аргументовано објасне како није реч о црном пантеру, већ о некој другој животињи из породице дивљих мачака. Многи су се присетили и да је пре око од годину дана у пограничном мађарском селу Кишкунхалаш уочен црни пантер који је, како се тада тврдило, побегао из заточеништва. Полиција је интензивно трагала за њим, али животиња није ухваћена. Међутим, стручњаци кажу да готово не постоји могућност да је реч о истој животињи, односно да је немогуће да се протеклих годину дана неопажено кретала овим простором.

 

 

 

(politika.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img