spot_img
spot_img

Ovo su razlozi zbog kojih je Amerika uvela sankcije Aleksandru Vulinu

spot_img
spot_img

Američka agencija za kontrolu strane imovine, koja djeluje pri Ministarstvu finansija SAD, uvela je sankcije Aleksandru Vulinu, direktoru Bezbednosno informativne agencije (BIA) Srbije zbog kako je navedeno, korumpiranog djelovanja u sopstvenu korist i olakšavanja ruskog malignog uticaja u Srbiji i regionu.

“Trezor SAD neće oklijevati da cilja na aktere koji zloupotrebljavaju svoje položaje za ličnu korist, istovremeno potkopavajući efektivnu i demokratsku vladavinu na zapadnom Balkanu”, rekao je podsekretar Trezora za terorizam i finansijsku obavještajnu službu Brajan Nelson.

U obrazloženju odluke je navedeno da je Vulin umiješan u transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije narkotika i zloupotrebu javne funkcije. “Vulin je zadržao obostrano koristan odnos sa srpskim trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem koji je sankcionisan od strane SAD, pomažući da se Tešićeve ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granica Srbije”, navedeno je u odluci.

Dodaju da su Vulinovi postupci unaprijedili korupciju u institucijama vlasti u Srbiji.

“Ova djela uključuju korištenje njegovog ovlaštenja za ličnu korist, uključujući umiješanost u lanac trgovine drogom. Iskoristio je svoje javne pozicije da podrži Rusiju, olakšavajući ruske zlonamjerne aktivnosti koje degradiraju sigurnost i stabilnost zapadnog Balkana pružajući Rusiji platformu za daljnji uticaj u regionu”, navedeno je.

 

 

(nezavisne.com)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img