spot_img
spot_img

“Отворени Балкан” заживио: Србија, Сјеверна Македонија и Албанија бришу границе

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Због ступања на снагу “Отвореног Балкана”, за пољопривредне производе између Србије, Сјеверне Македоније и Албаније од почетка године више неће бити задржавања камиона на граничним прелазима.

Како истичу званичници у све три земље, ово ће значити да се више неће дешавати да на граничним прелазима данима стоје камиони с пољопривредним производима, те да више неће бити опасности да се роба поквари и пропадне, што је изазивало милионску штету за компаније у овим земљама.

Како је за РТС објаснио Горан Ђаковић, савјетник министра пољопривреде Србије, камион с, на примјер, робом из Србије с одредиштем у Сјеверној Македонији више неће морати да буде контролисан на граници, већ ће српске власти обавијестити македонске, а они ће контролу обавити на мјесту истовара робе, односно на одредишту.

“Имаћемо поверење једни међу другима и стално ће се радити контроле, као што су се и до сада радиле, али то неће отежавати извоз већ желимо да убразамо промет производа”, рекао је Ђаковић.

Он је појаснио да ће и у режиму “Отвореног Балкана” бити потребна иста документација као и до сада, односно фитосанитарни и ветеринарски сертификати, с тим да ће државе прихватати налазе једни других, односно признаваће све сертификате.

Камиони ће, као и до сада, пролазити кроз царину, али ће службеници само провјеравати документацију коју је издала земља поријекла, и генерално неће радити додатне контроле. Спорадичне контроле и провјере су могуће као и до сада, али ће се, како је појашњено, спроводити о трошку државе.

Власти Србије истичу да је обим размјене између три земље 300 милиона евра, а да ће “Отворени Балкан” значајно повећати обим размјене јер ће олакшати све процедуре.

БиХ, Црна Гора и самопроглашено Косово и даље одбијају да уђу у ову иницијативу.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img