spot_img
spot_img

Од Вуковара желе направити порески рај, чека се одобрење Брисела

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Из Брисела се чека зелено свјетло за закон о Вуковару, према којем би тај град имао ексклузивни третман по порескним олакшицама.

Те олакшице би поред хрватских могли да користе и привредници из Европе.

У посљедњих пет година Влада је из државног у вуковарски буџет уплатила укупно 356 милиона куна, у истом је периоду путем пројеката ЕУ на подручју града Вуковара инвестиран 461 милион куна, а већина тог новца уложена је у развој инфраструктуре.

Иако је (према подацима вуковарске градске управе) број запослених у приватним фирмама повећан за 20-ак одсто у посљедњих пет година, већина саговорника Јутарњег листа каже да је за даљи економски развој Вуковара од пресудне важности долазак великих приватних инвеститора, а не ослањање на помоћ Загреба.

У том смислу велике се наде полажу у доношење посебног закона о Вуковару, према којем би тај град имао ексклузивни третман не само у хрватским, него и европским размјерама. Идеја је да се предузетници који у Вуковару запошљавају најмање десет радника трајно ослободе плаћања пореза на добит и да компаније имају право на поврат 50 одсто уплаћених доприноса за пензионо и здравствено осигурање.

Да би те ексклузивне порезне олакшице у Вуковару биле могуће, хрватска Влада морала би у Бриселу излобирати да се на тај закон не примјењује правило Европске уније о подршкама мале вриједности према којем су максималне подршке за предузетнике лимитиране на укупно 200 000 евра кумулативно у три године.

Тачније, Хрватска би од Европске комисије требала да добије зелено свјетло да Вуковар има повлашћен третман и да буду допуштене подршке предузетницима које се иначе сматрају недопуштеним и нарушавањем тржишног такмичења.

Из ресорног министарства регионалног развоја и фондова ЕУ незванично је Јутарњи лист сазнао да се с Комисијом још о томе разговара, да “разумијевања има”, али да је коначна одлука и даље неизвјесна.

 

 

 

(jutarnji.hr)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img