Od Vukovara žele napraviti poreski raj, čeka se odobrenje Brisela

- Reklama -

Iz Brisela se čeka zeleno svjetlo za zakon o Vukovaru, prema kojem bi taj grad imao ekskluzivni tretman po poresknim olakšicama.

Te olakšice bi pored hrvatskih mogli da koriste i privrednici iz Evrope.

- Reklama -

U posljednjih pet godina Vlada je iz državnog u vukovarski budžet uplatila ukupno 356 miliona kuna, u istom je periodu putem projekata EU na području grada Vukovara investiran 461 milion kuna, a većina tog novca uložena je u razvoj infrastrukture.

Iako je (prema podacima vukovarske gradske uprave) broj zaposlenih u privatnim firmama povećan za 20-ak odsto u posljednjih pet godina, većina sagovornika Jutarnjeg lista kaže da je za dalji ekonomski razvoj Vukovara od presudne važnosti dolazak velikih privatnih investitora, a ne oslanjanje na pomoć Zagreba.

U tom smislu velike se nade polažu u donošenje posebnog zakona o Vukovaru, prema kojem bi taj grad imao ekskluzivni tretman ne samo u hrvatskim, nego i evropskim razmjerama. Ideja je da se preduzetnici koji u Vukovaru zapošljavaju najmanje deset radnika trajno oslobode plaćanja poreza na dobit i da kompanije imaju pravo na povrat 50 odsto uplaćenih doprinosa za penziono i zdravstveno osiguranje.

Da bi te ekskluzivne porezne olakšice u Vukovaru bile moguće, hrvatska Vlada morala bi u Briselu izlobirati da se na taj zakon ne primjenjuje pravilo Evropske unije o podrškama male vrijednosti prema kojem su maksimalne podrške za preduzetnike limitirane na ukupno 200 000 evra kumulativno u tri godine.

Tačnije, Hrvatska bi od Evropske komisije trebala da dobije zeleno svjetlo da Vukovar ima povlašćen tretman i da budu dopuštene podrške preduzetnicima koje se inače smatraju nedopuštenim i narušavanjem tržišnog takmičenja.

Iz resornog ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU nezvanično je Jutarnji list saznao da se s Komisijom još o tome razgovara, da “razumijevanja ima”, ali da je konačna odluka i dalje neizvjesna.

 

 

 

(jutarnji.hr)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime