Od 1. jula jeftiniji roming u zemljama zapadnog Balkana

Regionalni sporazum o romingu, koji će od 1. jula omogućiti znatno niže cijene rominga u zemljama zapadnog Balkana, potpisan je Digitalnom samitu zapadnog Balkana u Beogradu.

BiH je imala veoma konstruktivnu ulogu u potpisivanju ovog sporazuma o romingu koji predstavlja jasnu poruku o predanosti regiona zapadnog Balkana evropskim integracijama, saopšteno je iz Delegacije EU i Kancelarija specijalnog predstavnika EU u BiH.

U saopštenju je pozdravljeno to što je BiH danas u Beogradu, u okviru Digitalnog samita zapadnog Balkana, potpisala regionalni sporazum o romingu.

- Reklama -

Ovaj sporazum smanjiće troškove rominga svim korisnicima mobilnih telefona na zapadnom Balkanu – građani će sada moći više razgovarati, slati više SMS poruka i surfati internetom, bilo gdje da su u regionu, a to će plaćati mnogo manje, navodi se u saopštenju.

Iz Delegacije EU naglašavaju da je BiH odigrala veoma konstruktivnu ulogu u potpisivanju ovog sporazuma kao prva zemlja koja je bila spremna za potpisivanje.

“Sporazum predstavlja jasnu poruku o predanosti regiona evropskim integracijama i korak naprijed ka pristupu ‘rominga kao kod kuće’ koji se primjenjuje u EU. Takođe je važan korak ka zajedničkom roming prostoru EU i zapadnog Balkana”, dodaje se u saopštenju.

Istaknuto je da će BiH sada imati pravo da se prijavi za 30 miliona evra bespovratnih sredstava EU koja su obezbijeđena za region u okviru Investicionog okvira za zapadni Balkan za razvoj širokopojasne infrastrukture i mobilizaciju strateških ulaganja u telekomunikacije.

U Beogradu je danas potpisan regionalni sporazum o romingu koji će od 1. jula omogućiti znatno niže cijene ovih usluga u zemljama zapadnog Balkana.

Cijene rominga će u prvoj fazi od 1. jula biti smanjene za 27 odsto, a od 1. jula 2021. godine očekuje se potpuno ukidanje rominga za zapadni Balkan.

Sporazum o snižavanju cijena usluga u javnim komunikacionim mrežama u regionu potpisali su Srbija, BiH, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija i takozvano Kosovo.

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime