spot_img
spot_img

Објављена детаљна упутства: Шта путници из БиХ смију, а шта не унијети у Хрватску

spot_img
spot_img

Царинска управа Хрватске објавила је данас упутства о томе колико и какве робе је могуће пренети преко границе, према којима житељима трећих земаља, у које спада и БиХ, није допуштен унос никаквог меса, млијека или млијечних и месних производа.

Ова упутства односе се и на Србију, Црну Гору и самопроглашено Косово.

Путницима је према тој уредби омогућен унос личног пртљага, који подразумијева личне ствари оправдано неопходне за путовање и боравак изван мјеста сталног боравишта као што су обућа, одјећа, хигијенске потрепштине, мобилни електронички уређаји, преноси Јутарњи лист.

Наводи се и да се за робу коју увозе путници с боравиштем изван царинског подручја Европске уније, одобрава привремени увоз уз потпуно ослобађење од увозне царине и других јавних давања.

Додаје се и да се количинско ослобађање од царина, ПДВ-а и акциза односи се на производе попут дуванских прерађевина и рецимо важи за количину до 200 цигарета или 250 грама дувана за пушење за путнике у ваздушном саобраћају, док су у друмском и жељезничком превозу те дозвољене количине пет пута мање.

Када је ријеч о алкохолним пићима, на такав начин могуће је, примера ради, унијети максимално четири вина или 16 пива.

Наглашава се да те олакшице не важе за путнике млађе од 17 година.

Поменутом уредбом, како се каже, постоје и количинска ограничења и забране увоза хране животињског поријекла коју путници у личном пртљагу могу уносити без прегледа граничног ветеринарског инспектора.

Наводи се и, поред осталог, како из трећих земаља није допуштен унос никаквог меса, млијека или млијечних и месних производа.

Додаје се да је уношење готових лијекова за личне потребе путника могуће у количинама потребним највише за лијечење до мјесец дана уз услов да су одобрени од надлежних тијела земље произвођача.

Садржај личног пртљага путника подразумијева и осталу робу, која не улази у наведену категорију личних ствари оправдано потребних за путовање као што су, рецимо, прехрамбени, хигијенски и слични производи за личну употребу, предмети опште употребе, потрошачка електроника, сувенири, предмети из домаћинства, луксузни предмети, одјећа, обућа…

Увоз остале робе у личном пртљагу путника, која не испуњава напријед наведене услове, подлијеже обрачуну и наплати увозних дажбина.

Истиче се да се ослобађање од плаћања царине, ПДВ-а и акциза односи на увоз робе чија укупна вриједност не премашује 3.200 куна (425 евра) за путнике у поморском и ваздушном саобраћају, 2.200 куна (292 евра) износи по путнику за остале врсте превоза, као и 1.100 куна (146 евра) за путнике млађе од 15 година, независно о превозном средству којим путују. Опширније прочитајте ОВДЈЕ.

Особа која жели да користи ослобађање од плаћања царине према поменутој уредби, треба да поднесе захтјев надлежном мјесту у Републици Хрватској.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img