Obilježena 31 godina od smrti majora Milana Tepića

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović položio je danas u ime Vlade Srbije vijenac na spomenik majoru Milanu Tepiću u ulici u Beogradu koja nosi njegovo ime.

Stefanović je odao počast i vojniku Stojadinu Mirkoviću, koji je položio život zajedno sa majorom Tepićem u Bjelovaru 29. septembra 1991. godine.

- Reklama -

On je istakao da su ljudi kao što su bili Tepić i Mirković utkali život u temelje otadžbine i bili odani vojničkoj zakletvi do posljednjeg daha, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

“Danas smo se okupili da odamo poštu čoveku koji se svojom hrabrošću i odanošću upisao u večnost i postao simbol vojnika i starešine do poslednjeg daha. Tepić je, zajedno sa Mirkovićem, bez razmišljanja dao ono najvrednije što je imao – svoj život, koji je žrtvovao svesno za naš narod i za otadžbinu”, rekao je Stefanović.

U okviru ceremonije, kojoj je prisustvovao i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Miodrag Kapor, vijence su položili i članovi porodice Tepić, kao i delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predvođena brigadnim generalom Sašom Petrovićem.

Vijence su položili i zamjenik gradonačelnika Beograda Vesna Vidović, kao i delegacije Kluba generala i admirala, SUBNOR-a, Udruženja Šeste ličke divizije i Udruženja boraca rata od 1990. godine, kao i kolege i prijatelji Milana Tepića.

Major Milan Tepić i vojnik Stojadin Mirković poginuli su na današnji dan 1991. braneći vojno skladište tadašnje Jugoslovenske narodne armije /JNA/ u šumi Bedenik kod Bjelovara.

Nakon blokade kasarne u Bjelovaru u drugih vojnih objekata, Tepić se našao u Bedeniku, gdje ga je zatekao napad hrvatske paravojske na bjelovarski garnizon 29. septembra 1991. godine.

Ne želeći da skladište municije preda hrvatskim paravojnim snagama, Tepić je ranije minirano skladište digao u vazduh.

Jaka eksplozija potresla je Bjelovar i usmrtila desetak pripadnika “zengi”, koji su se u toku opsade približili ogradi skladišta.

Uz Tepića, koji je stradao u eksploziji, u odbrani skladišta poginuo je i vojnik Stojadin Mirković, koji je odbio Tepićevo naređenje da napusti skladište i odlučio da pruži otpor pripadnicima “zengi”.

Za junački podvig prilikom dizanja u vazduh skladišta naoružanja, kada je svjesno žrtvovao svoj život, nekadašnje Predsjedništvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije 19. novembra 1991. odlikovalo je majora Tepića Ordenom narodnog heroja.

 

 

 

(srna)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime