spot_img
spot_img

Ноћ протекла мирно, Срби остају на барикадама

spot_img
spot_img

Срби са сјевера Косова и Метохије провели су на барикадама и трећу ноћ, која је протекла мирно, али уз пуно тензија пошто су припадници косовске полиције и даље присутни са дугим цијевима у насељима Бошњачка махала, Микро насеље и Брђани у сјеверном дијелу Косовске Митровице.

Дозу неспокоја уносе и све учесталије “извиђачке патроле” Кфора и Еулекса које обилазе Србе настојећи, како то преносе људи с барикада, да добију одговоре ко је организатор и ко стоји иза одлуке да се поставе барикаде.

Барикаде на сјеверу Покрајине постављене су на путевима да би издејствовали пуштање на слободу Дејана Пантића, Миљана Аџића и осталих ухапшених Срба, као и повлачење приштинске полиције који су на сјевер Покрајине ушли без сагласности градоначелника четири општине.

Проласка преко барикада нема, као што нема преласка ни преко административних прелаза Јариње и Брњак, које косовска полиција, уз присуство Еулекса, држи затвореним за саобраћај.

На барикадама у мјесту Рударе и у Ибарској Битрици на путу Звечан-Лепосавић више теретних камиона препријечило је пут, а уз њих десетине мјештана на смјену стражаре.

У мјесту Жупче на путу Косовска Митровица-Зубин поток неколико мањих теретних возила је постављено на путу.

Мјештани сјеверних општина за саобраћај између Косовске Митровице и Зубиног потока користе путни правац који преко “планине” повезује ова два града, док они који се крећу из правца Лепосавића према Косовској Митровици користе стари макадамски пут са лијеве стране ријеке Ибар, који преко Бањске повезује Лепосавић и Косовску Митровицу.

Отежано је кретање и Србима јужно од Ибра, посебно из Осојанске котлине који долазећи у Косовску Митровицу морају проћи кроз Србицу и Бошњачку махалу.

Већи број студената са Косова и Метохије за викенд је остао у Студентском дому у сјеверном дијелу Косовској Митровици, а они који су се за викенд затекли у својим мјестима остали су код кућа избјегавајући да проласком кроз Бошњачку махалу буду изложени могућим провокацијама и претресима косовске полиције.

Припадници полиције привремених институција у Приштини успоставили су контролни пункт у близини моста који Бошњачку махалу одваја од јужног албанског дијела Косовске Митровице.

У америчкој амбасади у Приштини касно синоћ је амерички изасланик за западни Балкан Габријел Ескобар разговарао са руководством Српске листе.

Разговарано је, како је кратко објављено из Српске листе, о политичко безбједносној ситуацији на сјеверу Косова.

Због угрожене безбједности и отежаног кретања школе на сјеверу Покрајине ни данас неће радити, а одлука о евентуалном преласку на онлајн наставу требало би да у току дана донесе Школска управа из Косовске Митровице, уз консултације са Кризним штабом који прати и процјењује ситуацију.

 

 

 

 

(tanjug)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img