spot_img
spot_img

Ноћ протекла мирно на сјеверу Косова и Метохије, барикаде улазе у шести дан

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

На сјеверу Косова и Метохије и ова ноћ је протекла мирно, а Срби су и даље на барикадама у знак протеста због хапшења Дејана Пантића и присуства специјалних јединица косовске полиције, преноси РТС.

Шеф Еулекса Ларс Гунар Вигемарк рекао је у сриједу за Тањуг да је безбедносна ситуација на сјеверу Косова и Метохије врло озбиљна и да је Еулекс утростручио своје снаге, али да није надлежан да преузме контролу на сјеверу умјесто косовске полиције као и да барикаде треба да се уклоне мирним путем.

У међувремену у скупштини општине Северна Митровица заклетву је положило 14 нових одборника, чиме је изабран нови сазив и формирана нова законодавна власт.

Међу новим одборницима, у општини са већинским српским становништвом, од њих 16 један је Србин – Душан Милуновић са листе “Грађанска иницијатива Српски опстанак”.

Предсједник Србије Александар Вучић састао се јуче са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком и замјеником помоћника америчког државног секретара Габријелом Ескобаром.

Ескобар је та РТС рекао да је забринутост људи који су на барикадама на Северу КиМ “легитимна, а у неким случајевима и оправдана”.

Он је додао да се САД одбијају повратак српских снага на КиМ јер су против, како каже, милитаризације проблема, већ се залажу за дијалог и поновио да се Вашингтон залаже за успостављање Заједнице српских општина.

 

 

 

(tanjug)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img