Настављена отимачина српске земље: Влада самопроглашеног Косова усвојила спорни закон - nula49.com
spot_img
spot_img

Настављена отимачина српске земље: Влада самопроглашеног Косова усвојила спорни закон

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Влада самопроглашеног Косова усвојила је на данашњој сједници Нацрт прелиминарне одлуке о експропријацији земљишта у општинама Лепосавић и Зубин Поток неопходних за, како су навели, спровођење пројекта од јавног интереса, преноси Радио КиМ.

На основу ове одлуке, ускоро би требало да се крене са процјеном имовине у тим општинама. Нацрт одлуке о експропријацији образложио је замјеник министра животне средине, просторног планирања и инфраструктуре Авни Зогијани.

– Према приједлогу Одјељења за експропријацију Влада Републике Косово је 2. фебруара 2023. усвојила одлуку за разматрање захтјева за експропријацију непокретности које су потребне за реализацију инфраструктурних пројекта од јавног интереса, катастарске зоне Шарска Бистрица, Лешак, Кошутово – општина Лепосавић и катастарска зона Брњак, Зубин Поток, Велики Брег, Бање и Горњи Јасеновик – Општина Зубин Поток – навео је Зогијани.

Након усвајања одлуке, из Одјељења за експропријацију 15, фебруара одржали су јавне расправе у општинама Лепосавић и Зубин Поток са власницима имовине.

Након образлагања предлога, Влада је већином гласова усвојила одлуку, само је министар за заједнице и повратак Ненад Рашић био уздржан. Премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти рекао је да је за реализацију овог пројекта потребно да се изврше процедуре за експропријацију и у наредној фази процјени имовине свих власника који су евидентирани у табелама.

База специјалне полиције „од општег значаја“

Власници имовине су се на јавним расправама успротивили одлукама приштинске владе, наводећи да им се земља одузима због изградње база Специјалне полиције и милитаризације сјевера Косова и Метохије, па је у селу Дрен, у општини Лепосавић организован и протест, гдје је процесом експропријације обухваћено и гробље и сеоска црква, што је касније поништено.

Приштинска влада је започела процедуру усвајања новог Закона о експропријацији, којим су у објекте од јавног значаја сврстани полигони, касарне и телекомуникациони објекти, за војне, полицијске и друге органе безбједности, док је до сада, по важећем закону, експропријација дозвољена за изградњу инфраструктурних објеката од јавног интереса, што се односи на изградњу болница, школа, путева.

Мјештани поднијели тужбе

Eскпропријација земљишта у општнама Лепосавић и Зубин Поток урађена је без консултација власника имовине, да би тек двије недјеље касније одржана јавна расправа на којој су грађани затражили поништење одлуке. Власници имовине оштро су се успротивили поступку власти која намjерава да на њихвоим имањима изгради базе за специјалне јединице Косовске полиције.

Мјештани тих општина и власници парцела поручили су тада да неће дозволити да на њиховој земљи буду изграђене базе за специјалне јединице тзв. Косовске полиције, након чега су поднијели тужбу.

Бивши градоначелник Лепосавића Зоран Тодић истакао је да је одлука о експропријацији на сјеверу противправна и против воље власника земљишта. Он је навео да је експропријацијом извршено правно насиље уз употребу оружане силе над Србима из општина Лепосавић и Зубин Поток, из чега се може закључити да су сви новоизграђени објекти на отетој српској земљи нелегални.

– Иако смо од самог почетка указивали на правно насиље, противзаконитост и нелегалност поступака владе из Приштине, данас је више него јасно да су све досадашње одлуке око експропијације земљишта на катастарским парцелама у општинама Лепосавић и Зубин Поток, као и изградња објеката, односно полицијских база на тим катастарским парцелама противзаконите, противправне, дискриминаторске и, против воље власника земљишних парцела као и већински српског становништва – рекао је Тодић.

Он је истакао да су одлукама о експропијацији земљишта у општинама Лепосавић и Зубин Поток власти из Приштине грубо прекршиле сопствене важеће законске прописе и процедуре.

– Све ове пртовзаконите одлуке спроводили су и покушавали да спроводе уз употребу и ангажовање до зуба наоружаних специјалних полицијских јединица чији састав чине искључиво Албанци, што је такође у супротности са важећим правним актима, јер је етничка структура ставновништава у овим општинама на страни већински српског народа. У овом случају извршено је класично правно насиље уз употребу оружане силе над власницима земљишта као и свим осталим становницима ових општина -рекао је раније Тодић за Косово онлајн.

Према његовим ријечима Приштина неће одустати од узурпирања српске имовине, без обзира на реакцију дијела међународне заједнице.

– Имајући у виду да су против свих ових противзаконитих одлука о експропријацији земљишта поднешене тужбе код надлежних правосудних органа, који се до данашњег дана нису изјашњавали по предметима, без обзира на противљење власника парцела да им се одузима имовина, без обзира и на став дела међународне заједнице и појединих организација где се истиче важност поштовања основних људских права и закона, имајући у виду понашање једностраних потеза и акција власти из Приштине све указује да Приштина неће одустати од својих намера и процеса да одузима и узурпира имовину и земљиште у нашим општинама – додао је Тодић.

Он је навео да, како би се приступило процедури експропријације земљишта мора се јасно навести разлог као и циљ због чега се све те радње предузимају, односно да се наведе који је то јавни интерес због којег је потеребно извршити експропријацију земљишта.

– Међутим у овом случају влада из Приштине позивајући се на закон о експропријацији који је на снази, наводи да се све ове процедуре покрећу због изградње инфраструктурних објеката од јавног интереса, за шта је јасно назначено у једном од чланова закона који су то објекти и када се примењује – изградња објеката за образовање, здравство, изградња саобраћајница, путева, улица, мостова, водовода, канализационих система, фабрика и производних погона итд – нагласио је Тодић.

Према његовим речима, очигледно је да Приштина новим Законом о експропијацији има намјеру да легализује отимање објеката и земље српских домаћина и да легализује изграђене и изградњу нових полицијских и војних база за потребе специјалних јединица.

– Оно што додатно забрињава јесте да Приштина овим новим законом може да узурпира и отме било који објекат и комад земље за који сматра да им је потребан за реализацију нечег и неког плана што је за Приштину од јавног интереса у овом случају изградња нових полицијских и војних база што подразумева додатну милитаризацију четри општине на северу. На све ово указује један члан нацрта новог закона о експропијацији у коме се наводи да се легитимни јавни интерес односи на објекте, полигоне, касарне, телекомуникационе водове за војне, полицијске и друге органе безбедности, укључујући и подручја и земљиште око објеката. Нема сумње да је ово још једна једнострана, непромишљена и крајње срамна намера власти из Приштине која је усмерена против ставова и воље већински српског становништа, која ће сигурно додатно утицати на погоршање и онако лоше ситуације на терену коју имамо у ове четри општине на северу – казао је Тодић.

Наглашава да интерес и једног становника општина на сјеверу никада није био, нити ће икада бити, да се на одузетој земљи гради било каква полицијска или војна база.

Циљ Приштине

Циљ Приштине је, сматра Тодић, да новим законом легализује и по сопственим правилима настави са узурпацијом и отимањем српске земље, као и да се обрачуна са српским нараодом који жели да живи на својој земљи.

– Они нису претња никоме, само су мирно, али и одлучно ставили до знања свима, да бране своју земљу, своју дедовину и јасно рекли не отимачини – рекао је Тодић.

Како је нагласио биће предузете све правне мјере у заштити српске земље.

– Уколико Приштина настави са правним насиљем и настави са отимањем имовине, ми ћемо као и пре пар месеци бити уз наш народ, наше домаћине власнике и наследнике земље, ангажоваћемо адвокате и правни тимове и уз помоћ свих правних механизама оспоравати и супроставити се намерама Приштине у отимању земље. Свакако ћемо се поново обратити свим међународним мисијама, амбасадама и Европској унији како би спречили ово правно насиље које је на помолу. Поновићу, српски народ није претња никоме, али сигурно неће дозволити и мирно гледати да му се отима земља. Ако не буде разумевања за ставове власника земље и осталог становништва наших општина у Приштини и код представника међународних мисија, нама ништа друго не преостаје, већ да се сви заједно, свим демократским средствима супроставима отимању земље – закључио је Тодић.

Душан Радаковић из Центра за заступање демократске културе истакао је да ће Влада Косова наставити са кршењем Закона о експропријацији без обзира што земља коју одузима представља извор прихода Србима.

– Приштина ће наставити да крши Законе о експропријацији и наставиће се одузимање земље Србима на северу, јер увек може да се нађе решење да је нешто приоритетно за Владу и нешто што је важно за безбедност, нешто што је на доброј стратешкој позицији и одакле могу да надгледају и прате ситуацију на целом северу Косова. Није важно што је та земља Србима била оно од чега су живели – наводи Радаковић.

Како додаје, забрињава то што међународна заједница ћути на такве одлуке Владе Косова.

Према његовом мишљењу, мјештани треба да наставе борбу свим правним средствима, кроз медије, кроз притисак на Владу, па да чак стигну и до Стразбура када то буде могуће.

Заступник власника чије је земљиште узурпирано, адвокат Небојша Влајић истакао је да су поднијели тужбе против тих одлука, али судови о томе још не рјешевају.

– Људи су незадовољни, не мире се са тим. Ту се не ради о накнади за одузето земљиште, нико од власника не жели њихов новац. Хоће да им земља буде враћена, да је користе несметано. О томе мора да се води рачуна. Ако Влада Косова жели да гради одређене објекте, постоји доста општинског земљишта, па нека граде тамо, не морају да узурпирају приватно земљиште – закључио је Влајић.

 

 

 

(tanjug)

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img