Najveća auto-litija kreće iz Beograda do Crne Gore

Auto-litija u znak podrške građanima Crne Gore koji protestuju protiv usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti 23. avgusta kreće iz Beograda i ići će skoro do granice s Crnom Gorom, najavljuje Željko Čurović, predsjednik Saveza Srba iz Crne Gore sa sjedištem u Beogradu.

Građani će se okupiti 23. avgusta u sedam sati ujutru na parkingu ispred beogradskog Centra “Sava”, a do 13 časova bi trebalo da stignu do manastira Kumanica, koji se nalazi skoro na samoj granici između Srbije i Crne Gore.

Tamo će se okupljenima obratiti episkop mileševski Atanasije, po čijem se blagoslovu litija i održava, predstavnici zavičajnih udruženja, a organizovan je i kulturni program, rekao je Čurović za Sputnjik.

“Naš je cilj da pripomognemo i da damo podršku zaštiti, ne samo Srpske pravoslavne crkve, već i zaštiti građanskih prava u Crnoj Gori. Ovog puta su ugrožena građanska prava Srba, sutra mogu biti ugrožena prava drugih naroda ili nacionalnih manjina. Mi stojimo u zaštiti onoga što je ljudsko”, objašnjava Čurović.

Od manifestacija podrške Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kako kaže Čurović, niko ne treba da se plaši.

“Mislim da je dosta podela na ovim prostorima. Ta floskula o Velikoj Srbiji nema nikakve veze s nama, a uopšte ni sa Srbima. Mi smo jednokrvna braća, a to što je neko primio drugu veru, ne mora da znači da smo različiti i da nam neko uvek baca kost da nas zavađa. Mi samo hoćemo da uputimo jednu jaku poruku svim građanima Crne Gore, ne samo Srbima. Naravno da nam je na duši i srcu da se obratimo našoj braći, rođacima, komšijama prijateljima Srbima da izađu na izbore jer 30. avgusta jeste ‘dan D’. Ako ostane kao što je do sada, sutra će biti ugrožena neka druga grupacija u Crnoj Gori”, kaže Čurović za Sputnjik.

On zbog toga apeluje na sve da na predstojećim izborima glasaju protiv režima, ne samo za srpsku opciju, kako kaže, već da na vlast dođu “normalni ljudi koji će pružiti ruku pomirenja, i među Srbima, i među Crnogorcima, i među muslimanima, i među Albancima”.

“Došlo je vrijeme Njegoševe Crne Gore i Crne Gore Marka Miljanova, a prolazi vreme trgovine nacionalnim i verskim osećanjima i zarad stvaranja atmosfere straha”, zaključio je Čurović.

 

 

 

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime