Na proljeće jake oluje i poplave na Balkanu

Toplije proljetne temperature mnogi će dočekati s oduševljenjem, ali one će sa sobom u neke dijelove Evrope, posebno na područje Balkana, donijeti opasne oluje i poplave, objavio je u svojoj velikoj prognozi za proljeće meteorološki servis AccuWeather.

Područje od Njemačke pa sve do Bjelorusije i Ukrajine biće izloženo ekstremnim vremenskim uslovima i olujama, dok će obilne kiše dovesti do velike opasnosti od poplava na balkanskom poluostrvu. Na zapadu Evrope očekuje se sušno, čak i iznadprosječno toplo.

- Reklama -

Razorne oluje i nevremena od Njemačke do Baltika

Oluje i jaki vjetrovi neće biti neuobičajena pojava u proljetnim mjesecima na području Njemačke i Poljske, a nisu isključene ni razorne grmljavinske oluje, piše meteorolog AccuWeather-a Tyler Roys.

“Već početkom proljeća očekuju se jake oluje na području Njemačke koje bi mogle dovesti do haosa u saobraćaju. Najveća opasnost od oluja prijeti krajem aprila i početkom maja. Minhen i Berlin u Njemačkoj, Kijev u Ukrajini i Minsk u Bjelorusiji će biti u najvećoj opasnosti od učestalih oluja sa grmljavinom”, piše AccuWeather.

Osim oluja, ovim područjima prijete i poplave, a moguća je i pojava tornada.

Obilna kiša i oluje povećaće opasnost od poplava na Balkanu

Dok će razorne oluje stvarati ozbiljne probleme sjevernije, područja od Alpa do Balkana biće u velikoj opasnosti od poplava.

“Dok je u većem dijelu zime zabilježena ispodprosječna količina kiše i snijega na Balkanu, krajem zime očekuje se pojava oluja i obilnih kiša koje će se nastaviti i u proljećnim mjesecima”, kazao je Reppert. Opasnosti od poplava pridonijeće i otapanje snijega u višim krajevima.

Razdoblja s obilnom kišom mogla bi se u ovim područjima zadržavati i po više uzastopnih dana, predviđa AccuWeather. Snijeg će još biti moguć u najvišim predjelima sve do kraja marta.

Osim opasnosti od poplava, postojaće i opasnost od klizišta, ali prvenstveno u višim predjelima.

 

 

 

 

(index.hr)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime