spot_img
spot_img

На Јарињу ниче утврђење, на Брњаку бедеми и база

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

На северу Космета јуче не мирују ни специјалци Росу, ни погранична полиција. Практично су окупирали велике делове севера, где граде базе и утврђења.

Присуство су појачали и представници Кфора, који су распоредили патроле дуж магистралних путева који воде ка прелазима Јариње и Брњак. Срби у Косовској Митровици, у ишчекивању „расплета” јуче су на шеталишту, на тротоару уз главну улицу која води од улаза у град до Трга кнеза Лазара затекли шаблоном исписане графите – „Не брините – ту смо!”, које потписује „северна бригада”.

Код неких олакшање, а код многих Срба на северу изазвала је забринутост вест о хитном састанку који је за недељу председник Александар Вучић сазвао са представницима Срба у Београду. Неки сматрају да до тада могу да одахну и да се „ништа неће догодити”, док су други мишљења да „ово буре барута” у секунди може да експлодира, без икакве најаве.

Док се Срби „бране” графитима, дотле се специјалне јединице Росу и даље несметано шетају целим севером, што никако не би смеле по свим постојећим договорима. Залазе у само језгро Косовске Митровице, виђени су код зграде Општине Лепосавић, улазе у Зубин Поток, а стандардна маршрута и „станиште” су им прелази Јариње и Брњак. На Јарињу су у уторак виђени и припадници косовских безбедносних снага (КБС), а како једино уз одобрење Кфора могу да уђу на север, питање је да ли су самовољно дошли или им је Кфор дозволио.

На Јарињу су припадници Росу заједно са специјалним јединицама пограничне полиције већ направили својеврсно утврђење у делу где је некада био стари пункт, а на брду код телекомуникационог репетитора поставили су осматрачницу, одакле све посматрају као на длану. Одатле надзиру и сам административни прелаз Јариње, који је удаљен километар и по, али и брдо преко Ибра, у атару села Кошутица, на којем је исцртана српска застава. Још пре неколико дана стигли су и нови контејнери из правца Приштине, а било је случајева да шлепере који их превозе прати Кфор. На Јариње су допремљене и цистерне с нафтом, и укопане „ради сигурности”.

Карактеристично је, посебно када су овако крхке ситуације „на ивици ножа”, да се појављују и припадници Кфора из редова америчких снага. Њихово појачано присуство може бити аларм за Србе да се нешто спрема. Према незваничним сазнањима, већина Американаца је стационирана у оближњој бази „Нотинг Хил”, надомак Лепосавића, али долазе и из правца „Бондстила”. База „Нотинг Хил” је једина база Кфора на северу Космета, али се спекулише да су „кад затреба” у њој и припадници КБС.

На делу магистралног пута Косовска Митровица – Рибариће, који води ка Брњаку, јуче јутру су виђене појачане патроле мађарских и литванских припадника Кфора, али су стационирани и у делу локалног пута који води из правца Звечана ка Зупчу, односно Зубином Потоку. Није нам промакло да се праве безбедносни бедеми и на Брњаку, где само видели припаднике пограничне полиције који провирују из контејнера, а друштво су им правили и полицајци Росу. Неколико метара даље, у џиповима су били припадници Кфора.

Из поузданих извора се чује да Росу прави базу око Брњака, а наредили су власнику једне кафане да се уклони, јер имају намеру да објекат руше да би се проширила. Приштински специјалци запосели су и језеро Газиводе, где су специјалне ронилачке екипе допремиле најмање десетак чамаца, а виђени су и како несметано патролирају у делу где је брана, али и већим делом језера. По причама људи са Рогозне и поткопаоничких села, специјалне јединице пограничне полиције и Росу су окупирали север и у овом делу.

Да ли ће приштинска привремена власт поново да активира „челични прстен”, као пре неколико година, где су и дроновима надлетали линију између Космета и централне Србије, остаје да се види. За сада је сигурно да преко „алтернативних прелаза” ни птица не може да прелети а да не буде на удару приштинске полиције, специјалаца Росу или Кфора. Срби су у страху, јер је питање кад може ситуација да ескалира без повода и најаве. До 1. септембра има нешто више од десет дана, али овде могу и секунде да пресуде.

 

 

 

(politika.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img