spot_img
spot_img

Молебани широм Црне Горе, десетине хиљада људи на улицама

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У Плужинама је у Цркви Светог Јована Крститеља служен молебан, а након тога је улицама града прошла литија у којој је био велики број грађана који су се и вечерас окупили у знак протеста због усвајања спорног Закона о слободи вјероисповијести.

Литију су предводили игуман Пивског манастира Јефтимије Шкулетић, плужински парох јереј Мирослав Михаиловић и архимандрит кијевско-почајевске лавре Петар Петрић.

Петрић је рекао да је пред народом у Црној Гори, али и у осталим земљама гдје живе православни вјерници, постављен задатак и испитање да ли су достојни предака, а да они данима показују да јесу.

Он је подсјетио на ријечи, како је рекао, чудесног владара и митрополита Црне Горе Његоша: “Благо оном ко довијека живи, имао се рашта и родити”.

“Од нас зависи хоћемо ли бити они за које је Његош рекао да им трагови смрде нечовјештвом. Градећи светиње, градимо себе, чувајући светиње, чувамо себе”, поручио је архимандрит Петар.

У Подгорици се вечерас, након молебана, у литију слило више од 20.000 вјерника из насеља Коник, Забјело, Доња и Горња Горица, Љешкопоље и других дијелова града.

Више од хиљаду грађана Мојковца учествовало је у литији од Храма Христовог Рождества до центра града.

И у Пљевљима је служен молебан, након чега се више хиљада грађана окупило у литији и још једном протестовало против Закона о слободи вјероисповијести.

Законом о слободи вјероисповијести у Црној Гори предвиђа се да држава постаје власник свих вјерских објеката који су изграђени до децембра 1918. године уколико се не утврди да је нека од вјерских заједница стварни власник.

Усвајање Закона о слободи вјероисповијести у Скупштини Црне Горе наишло је на отпор вјерника СПЦ у Црној Гори због чега су организовани масовни протести широм земље, као и у појединим градовима у Републици Српској и Србији.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img