Mitropolit Amfilohije odlikovao policajca koji je odbio da bije narod

- Reklama -

Dan pošto je Milo Đukanović potpisao sporni Zakon o slobodi veroispovesti podrška Srbima i vernicima u Crnoj Gori da istraju u odbrani svetinja Srpske pravoslavne crkve stiže iz Srbije i Republike Srpske.

Molebani se održavaju u svim pravoslavnim hramovima. Grupa građana Žabljaka juče je blokirala centra grada u znak protesta zbog donošenja zakona. Kako prenosi RTCG na skupu se nisu čule uvredljive izjave i poruke crnogorskom rukovodstvu.

- Reklama -

U prepunom Hramu Hristovog Vaskrsenja juče u Podgorici, posle svete liturgije, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije odlikovao je Ordenom Svetog Petra Cetinjskog Miloja Šćepanovića, policajca iz Nikšića, koji je pre dva dana dao otkaz jer nije hteo da bije svoj narod u Nikšiću na protestu zbog usvajanja spornog Zakona o slobodi veroispovesti.

Dodeljujući Orden Svetog Petra Cetinjskog Miloju Šćepanoviću, mitropolit Amfilohije je kazao da ja on ovaj orden zaslužio „zato što je posvedočio veru i sačuvao savest i obraz Crne Gore”.

Zahvaljujući na časti, Šćepanović je poručio:

„Bolje kući časna obraza nego s pendrekom prljav.”

Šćepanović je za Sputnjik izjavio da nije želeo da pendrekom rasteruje narod kome pripada. Reči jedne devojke koja je protestovala inspirisale su ga da baci Milov pendrek. Šćepanović je juče prihvatio ponudu za posao u Herceg Novom. Crkva će Miloju Šćepanoviću obezbediti smeštaj.

I načelnik Spasilačkog centra Srbije Vojkan Krstić ponudio je posao nikšićkom policajcu Miloju Šćepanović, koji je prošlog petka dao otkaz, odbijajući naređenje da primeni silu nad građanima.

„Čast nema cenu, a u ovom dobu smutnji najteže je biti čovek. Ovakvo čojstvo ne treba samo pohvaliti, već i podržati”, objavio je Krstić na društvenim mrežama.

On je napomenuo da se ne bavi politikom, ali da kao čovek ne može da ostane imun na poteze koji duboko narušavaju odnose, i da je ovakav čin svojevrstan poziv na ujedinjenje svih, bez obzira na veru i naciju.

Lider Prave Crne Gore Marko Milačić skrenuo je pažnju svojoj fejsbuk stranici na činjenicu koju je malo ko primetio: predsednik Crne Gore Milo Đukanović potpisao je sporni Zakon o slobodi veroispovesti ni manje ni više nego na rođendan Svetog Vasilija Ostroškog: „Mislite da je to slučajno? Nije, niti može biti: zato je i potpisao u subotu, na neradni dan! Zamislite taj nivo izopačenosti, bezobrazluka i pljuvanja po sopstvenom narodu i svecu”, napisao je Milačić na svom profilu.

Poslanici Demokratskog fronta su juče bili pod Ostrogom. Nakon što su bili svi pohapšeni, i to bez skidanja imuniteta, u noći izglasavanja diskriminatorskog zakona, nakon čega je i Zakon o slobodi veroispovesti izglasan, poslanici DF-a su ponovili da će se i dalje boriti za naše svetinje. Lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i poslanik DF-a Milun Zogović, bili su u pritvoru do subote ujutro.

Predsednik SNS-a Aleksandar Vučić juče je rekao da je Glavni odbor SNS-a juče pružio podršku srpskom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori. „Ne želeći da se mešamo u unutrašnje stvari i ne želeći da kvarimo odnose s Crnom Gorom, želimo da budemo odgovorni, ali smo uz srpski narod”, poručio je Vučić posle sednice GO SNS-a.

Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara, istakao da danas nema nove informacije o dešavanjima u Crnoj Gori, te poručio da želi mir Crnoj Gori, kao i mir i opstanak srpskom narodu u Crnoj Gori, kao i svim građanima u toj zemlji. „Šta god više da bih rekao ili bih pogazio dobre običaje međunarodne prakse ili bih se ponašao neodgovorno ili nedovoljno zaštitnički prema našem narodu”, poručio je on. „Nadam se da će biti sačuvan mir, kao i svetinje srpske crkve”, podvukao je Vučić.

Vernici su se juče okupili ispred Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci, u znak podrške pravoslavnom narodu u Crnoj Gori. Ovo okupljanje u Banjaluci organizovalo je Udruženje građana „Petrićevac”, koje deli stav da je ovaj zakon protiv Srpske pravoslavne crkve, ali i da su prebijanja građana i sveštenstva na ulicama gradova u Crnoj Gori dodatno pogoršala situaciju.

Građani Trebinja su sinoć s mirnog protestnog okupljanja poslali poruku pravoslavcima u Crnoj Gori da nisu sami, da imaju podršku svoje braće s druge strane granice, ako, kako su istakli, granica za bratske narode uopšte postoji.

Muftija sandžački Abdurahman ef. Kujević je juče, kako prenosi portal in4s.net, poručio da su takođe nezadovoljni usvojenim zakonom jer se otvara mogućnost da i imovina Islamske zajednice, vakufska imovina muslimana može postati državno vlasništvo.

Nadam se u Boga da će se ova vlast urazumiti

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je juče da ga je jedan gradonačelnik iz redova crnogorske Demokratske partije socijalista (DPS) pozvao da se učlani u vladajuću stranku.

Kako je rekao, taj gradonačelnik mu je kazao da bi bilo divno da ga upišu u tu stranku, ali ga je on odbio, prenosi podgorički portal Vijesti.„Rekao sam mu, ‘Dragi moj brate i prijatelju, meni je uska vasiona da se smestim, a ti hoćeš u malu političku partijicu da me smestiš. Nemoj da se rugaš sa mnom i sa onom stolicom na kojoj ja sedim'“, rekao je Amfilohije nakon što je odlikovao policajca Miloja Šćepanovića.

Mitropolit je ponovio da je taj zakon bezakonje i da se nada da će se vlast urazumiti, jer su dosta oteli od naroda.„Nadamo se u Boga da će se i ova vlast sadašnja urazumiti. Dosta su oteli od naroda. Njihovi prethodnici su za narod otimali, tako su govorili, ali se vidi po njihovim đacima da to nije bilo otimanje za narod, nego za sebe, za svoje interese”, rekao je Amfilohije.

 

 

 

 

(politika.rs)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime