spot_img
spot_img

Милановић: Блокирати улазак Финске у НАТО док се не промијени Изборни закон у БиХ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Зоран Милановић, предсједник Хрватске, рекао је да Хрватски сабор треба да блокира улазак Финске у НАТО док се не промијени изборни закон у БиХ.

Он је то рекао у изјави новинарима у Загребу коментаришући, између осталог, улазак Финске у НАТО.

“Битна је велика професионална копнена војска. Дакле, млади мушкарци, кврагу. И софистицирани ракетни сустави, њима Русија уништава Украјину. Амерички тајник и министар обране путовали су на пулферу вагона по ноћи, то је понижавајуће. То је зато што Русија не допушта да се лети. То је ситуација у којој живимо. То је стварност, да врх Америке мора кришом ићи у Украјину. Вјеројатно у договору с Русима”, рекао је Милановић, преноси Индекс.

“Ићи корак даље и у то увлачити Финску, која је 50 километара од Санкт Петербурга. Мислим да је то опасно шарлатанство. Међутим, не можемо рећи не. Нама је Финска важнија од Хрватске и Хрвата у БиХ, јел. Што се мене тиче, нек уђу у НАТО, нек пикају бијесног медвједа пенкалом у око. Али док се не ријеши питање изборног закона, док се не натјера Бакира Изетбеговића да промијене изборни закон, Сабор не смије ратифицирати ничији приступ у НАТО”, рекао је.

Он је додао да је то њихов историјски “сребрни метак” и да му је жао што ће се то сломити на узорној држави као што је Финска, те да би волио и да они Хрватску подрже у њиховим проблемима.

“Хоћете у НАТО? Нема проблема, таман имамо довољно времена. За Финску је то витално питање, и за нас је хоће ли у Херцеговини хрватског представника бирати Хрвати. Е сад ће то чути људи који иначе не би чули. Јер овога је доста”, казао је Милановић.

Како је рекао, сада имамо ситуацију да Финска може преко ноћи у НАТО, а Бугарска и Румуњска не могу у Шенген. Албанија и Македонија не могу почети преговоре, Косово није признато.

“Може, али сад ће се Хрвати наплатити, сад ћете нас чути”, рекао је.

Милановић је, такође додао да не траже да Финска или Шведска промијене име у Икеа, него да “само кажу Американцима да се ово ријеши”.

“За мене је то виталан национални интерес, државе, нације и народа. Да БиХ буде уређена држава. Онда ће Загреб навијати да БиХ буде у ЕУ”, рекао је Милановић.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img